Ekspresowy bigos z pieczarek i mięsa w 30 minut

9 czerwca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Ten bigos świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno:)

Składniki:

300 g schabu bez kości

1 cebula

1 czerwona papryka

1/2 kg pieczarek

200 g wędliny

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki mąki

olej, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki

Wykonanie:

Pieczarki myję, obieram ze skórki i kroję w cienkie plastry a następnie podsmażam na rozgrzanym oleju. Paprykę myję i wyjmuję z niej gniazdo nasienne, sparzam w gorącej wodzie obieram ze skórki i kroję w paski. Posiekaną cebulę szklę na oleju. Mięso i wędlinę kroję w kostkę a następnie podsmażam razem z cebulą. Gotowe mięso i wędlinę łączę z pieczarkami i papryką. Dodają koncentrat pomidorowy oraz mieloną czerwoną paprykę. Duszę na ogniu przez 5-10 min. Mąkę łączę z 1/2 szklanki przegotowanej wody i dokładnie mieszam. Bigos zdejmuję z ognia i dodaję zasmażkę. Dokładnie całość mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem:)

Smacznego:)

file1307619735