Czas na grilla w wersji eko!
Ciepła pogoda sprawia, że wielu z nas już myśli o rozpoczęciu sezonu grillowego. Przy tej okazji nie zapominajmy jednak o… środowisku naturalnym. Jan Niezbędny podpowiada, jak zmienić tradycyjne grillowanie w ekologiczną zabawę na świeżym powietrzu.
Zapach smakowitych potraw i wesołe towarzystwo rodziny i przyjaciół – trudno się oprzeć urokom spotkań w gronie bliskich. Przy tej okazji warto jednak zadbać o to, aby nasze grillowanie było nie tylko pyszne, ale i… ekologiczne.
Na początek zwróćmy uwagę na podpałkę. Często wytwarzana jest ona z różnorodnych chemikaliów, które choć łatwo się palą, są jednocześnie bardzo szkodliwe zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia. Dobrą alternatywą będzie więc podpałka nasączaną naturalnymi woskami roślinnymi (dostępna w ofercie marki Jan Niezbędny). Produkt tego rodzaju nie tylko nie zawiera niebezpiecznych substancji, ale też nie kopci się ani nie dymi, dzięki czemu nie wpływa na smak oraz zapach potraw.
Podczas grillowania często używany naczyń jednorazowych – plastikowych kubków, sztućców oraz talerzy. Są one bardzo wygodne, nie tłuką się ani nie wymagają mycia, dzięki czemu są wygodne podczas wyjazdu. Jednocześnie jednak wykonane z tworzyw sztucznych naczynia po wyrzuceniu rozkładają się nawet przez kilkaset lat. Dlatego dobrze jest wybrać ekologiczne talerze wykonane z trzciny cukrowej oraz papierowe kubki. Po pierwsze są one twarde, co czyni je wygodniejszymi w użyciu. Po drugie łatwo ulegają rozkładowi, dzięki czemu możemy bez obaw pozbyć się ich po grillowaniu.
Na koniec nie zapominajmy o sprzątaniu i segregacji śmieci. W tym celu wykorzystajmy dedykowane worki do segregacji odpadów (można je znaleźć m.in. w ofercie marki Jan Niezbędny). Dzięki nim z łatwością rozdzielimy różne rodzaje śmieci.
Jak widać grillowanie w wydaniu eko jest bardzo proste. Wystarczy kilka sprawdzonych sposób, by nasza zabawa na świeżym powietrzu była jednocześnie przyjazna dla środowiska.