Egzotyczne krewetki – Grillowane krewetki z sosem egzotycznym

22 września 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Marynata: 1 i 1/2 szklanki soku ananasowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki świeżego soku z limonki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Pozostałe: 1 kg bardzo dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
2 szklanki marmolady pomarańczowej
1/2 szklanki whisky
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1 papryka jalapeno z nasionami
2 łyżeczki mielonej papryki
1 łyżeczka świeżego imbiru mielonego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 duże czerwone cebule, pocięte na kawałki
1 świeży ananas, pocięty na kawałki

Przygotowanie:

Marynata: W dużej misce wymieszać 1 szklankę soku z ananasa, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz. Dodać krewetki, wymieszać. Przykryć i marynować ok. 1 godziny. W średnim garnku, na średnim zagotować marmoladę whisky, sok z cytryny, papryki, imbir, sól i pieprz oraz pozostałą 1/2 szklanki soku z ananasa. Gotować 5 min. i odstawić. Rozgrzać grill, przygotować szaszłyki, przez nabijanie krewetek na patyczki na przemian z cebulą i kawałkami ananasa. Grillować 4 do 5 min. z każdej strony, aż krewetki staną się różowe i nieprzezroczyste. Przy podawaniu, skropić sosem, pozostały sos podać w miseczce do maczania.