Dzięki zdrowej diecie łatwiej wygrasz z depresją

27 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Traumatyczne przeżycia, samotność, silna presja społeczna lub ze strony rodziny, permanentny stres i utrata pracy są najczęstszymi przyczynami zachorowania na depresję. Według statystyk WHO na różne postacie tej choroby cierpi nawet 350 mln ludzi na całym świecie, a kobiety zapadają na nią dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Od niedawna mówi się także o tym, że na wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na depresję może mieć wpływ nieprawidłowa dieta. Co jeść, jeżeli odczuwa się obniżenie nastroju bądź gdy ma się zdiagnozowaną depresję?

 

Dzięki zdrowej diecie łatwiej wygrasz z depresją

Traumatyczne przeżycia, samotność, silna presja społeczna lub ze strony rodziny, permanentny stres i utrata pracy są najczęstszymi przyczynami zachorowania na depresję. Według statystyk WHO na różne postacie tej choroby cierpi nawet 350 mln ludzi na całym świecie, a kobiety zapadają na nią dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Od niedawna mówi się także o tym, że na wzrost prawdopodobieństwa zachorowania na depresję może mieć wpływ nieprawidłowa dieta. Co jeść, jeżeli odczuwa się obniżenie nastroju bądź gdy ma się zdiagnozowaną depresję?

Związek pomiędzy depresją a dietą

W 2011 roku prof. Michael Berk z Deakin University School of Medicine w Australii przeprowadził na grupie 5 tys. Norwegów badanie, którego celem było wykazanie związku pomiędzy dietą a depresją. Badanie udowodniło, że miłośnicy warzyw i mięsa rzadziej odczuwali silne i długotrwałe obniżenie nastroju oraz lęk niż osoby, które spożywały na co dzień żywność przetworzoną. Wyniki, które przedstawił Berk, pokrywały się z wynikami, jakie przedstawiło wielu innych badaczy. Z tego powodu coraz częściej mówi się o tym, że okresowe obniżenie nastroju można pokonać dzięki prawidłowemu odżywianiu. Co więcej, dieta może w znacznym stopniu pomóc w leczeniu farmakologicznym depresji i skrócić czas, jaki chory powinien poświęcić na spotkania z psychoterapeutą. Zupełne wyleczenie depresji za pomocą zdrowej diety uznaje się obecnie za niemożliwe, jednak trwają badania, które mają ocenić, na ile duży jest wpływ zdrowej diety na występowanie i leczenie chorób psychicznych.

Naukowcy, psychiatrzy i dietetycy przygotowali listę produktów, dzięki którym leczenie depresji jest łatwiejsze. Większość z nich można znaleźć w bogatej ofercie sklepu ze zdrową żywnością https://oliwka24.pl.

Składniki diety wskazane w depresji

W diecie wspomagającej leczenie depresji powinny znaleźć się produkty bogate w:

  • tryptofan,
  • kwas foliowy,
  • magnez,
  • cynk,
  • witaminy B6 i B12,
  • kwasy tłuszczowe omega-3.

Niedobór każdego z tych składników przyczynia się do obniżenia nastroju i pojawiania się stresu oraz bezsenności. Jeżeli ich ilość w diecie jest zbyt mała przez długi okres i nałoży się na to śmierć bliskiej osoby, poważny wypadek czy przejście na emeryturę, prawdopodobieństwo wystąpienia depresji będzie bardzo wysokie. Niedobory tryptofanu czy kwasu foliowego mogą również osłabić działanie leków przeciwdepresyjnych i przeciwlękowych. Włączenie do diety zdrowych produktów z pewnością wesprze leczenie depresji i poprawi stan chorego.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...