Dziecko w kuchni, czyli jak gotować z maluchem

21 grudnia 2015, dodał: Redakcja

436208

Kuchnia pomimo wielu zagrożeń jest idealnym miejscem do nauki samodzielności, obowiązków, odpowiedzialności oraz nowych umiejętności. Gotowanie z dzieckiem wcale nie musi być męczące.  Przy okazji może być to sposób na niejadków. Jeżeli mały kucharz sam przygotuje dla siebie jedzenie, to z pewnością i apetyt wzrośnie wraz z dumą. Jak zachęcić pociechy do wspólnego gotowania? Na co uważać ? Co dać dziecku do zrobienia?

Od małego do dużego. Oczywiście wszystko zależy od wieku malucha. Im większy, tym większe pole do popisu.

Chusta, nosidło – jeżeli dziecko nie chce usiedzieć w miejscu, albo ciągle chodzi za mamą, to dobrym sposobem może być noszenie go podczas gotowania. Umieszczone na plecach będzie widzieć wszystko doskonale, a i mama będzie mieć wolne ręce.

Krzesełko – gdy maluch rośnie na wadze i coraz ciężej jest go dźwigać, można go posadzić na specjalnym krzesełku. Do zabawy podaj mu łyżkę, plastikowe kubeczki, płatki kukurydziane czy makaron, albo po prostu coś do jedzenia. Z pewnością zajmie go to na dłuższy czas.

Poszukiwanie skarbów – kiedy pociecha nauczy się już raczkować lub chodzić, to uziemienie jej w krzesełku może okazać się nie lada wyzwaniem. Można natomiast uczynić z kuchni wielki plac zabaw. Wszystkie szafki przecież kryją tyle skarbów. Udostępnij dziecku tylko wybrane przez Ciebie szuflady, a resztę zablokuj. Przygotuj w nich ciekawe dla malucha rzeczy przykładowo: rękawice kuchenne, trzepaczkę do jajek, makaron o dużych kształtach, miski, foremki do babeczek.

Mały kucharz – w momencie, w którym dziecko osiągnie ok 1,5 – 2,5 roku swojego życia, przeważnie jest to odpowiedni czas na zaproponowanie wspólnego gotowania. Można dawać dziecku proste i zarazem bezpieczne rzeczy do zrobienia. Wysypanie produktów, mieszanie, przygotowywanie. Dodatkowo wydając dziecku polecenia, jak dla małego pomocnika ( przynieś, wysyp, umyj) uczymy go gotowości do wykonywania poleceń i nazw nowych produktów.

21199130-Cute-small-baby-in-the-cook-costume-at-the-kitchen--Stock-Photo

Co zyskujemy?

Rozwój manualny – poprzez prace, małe rączki uczą się precyzji i dokładności.
Ćwiczenia logopedyczne – sprawność manualna wpływa na poprawną wymowę, ponieważ za koordynację tych czynności odpowiadają te same ośrodki w mózgu i elementy układu nerwowego.
Wyrabianie smaku –  dziecko poznaje nowe smaki, rozwija wyobraźnie i zdrowo się odżywia.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Przed zabraniem się do wspólnego gotowania, warto sprawdzić czy w kuchni panują odpowiednie warunki.

•    Czy blat nie jest za wysoko?
•    Czy dziecko nie siedzi zbyt blisko palników?
•    Czy jest wystarczająco dużo miejsca?
•    Czy wszystkie ostre i niebezpieczne przedmioty zostały schowane?
•    Czy maluch posiada swoje, plastikowe sztućce?
•    Czy są w domu blokady na szafki?

Jeżeli chodzi o gorące przedmioty, można dziecku w łatwy sposób uświadomić czego nie należy dotykać. Przygotuj lekko ciepły garnek ( tak , aby dziecko nie doznało żadnych obrażeń ) i dotknij z nim przedmiotu pokazując, że to może boleć. Maluch zapamięta, co oznacza gorące i w przyszłości będzie unikać podobnych sytuacji.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam geriamoc, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...