Dżem z czerwonej papryki z rozmarynem

29 października 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dżem z czerwonej papryki z rozmarynem

Dżem jest słodkawy, z leciutką nutką goryczki, zdecydowanie wytrawny. Doskonale pasuje do jajek w majonezie, serów (zwłaszcza kozich), twarogu, ryb i dziczyzny. Najlepiej robić go jesienią, gdy papryka jest najsłodsza i niedroga.

Proporcje na 5 słoików (o poj. ok. 220 ml):
– 2 kg czerwonej papryki
– 4 niewoskowane cytryny
– 20 g pektyny jabłkowej
– 600 g cukru
– 3 goździki utłuczone w moździerzu
– 3/4 łyżeczki cynamonu
– sól
– 2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Z umytych cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i dokładnie zmiksuj w blenderze. Przełóż do szerokiego garnka z grubym dnem, dodaj 500 g cukru, szczyptę soli i gotuj bez przykrycia ok. 20 minut na malym ogniu, często mieszając. Wlej sok z cytryny, smaż dalej mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje.
Na krótko przed końcem gotowania dodaj goździki razem z pektyną wymieszaną z pozostałym cukrem. Wsyp cynamon i skórkę cytrynową oraz posiekane igiełki rozmarynu.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć. Pasteryzuj na sucho pod kocem.

 

Przepis pochodzi z książki autorki bloga ChilliBite.pl, Kasi Marciniewicz: W słoiku. Przetwory przez cały rok, wydanej nakładem Wydawnictwa Publicat.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz