Dżem z czerwonej papryki z rozmarynem

Avatar photo
29 października 2018,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Dżem z czerwonej papryki z rozmarynem

Dżem jest słodkawy, z leciutką nutką goryczki, zdecydowanie wytrawny. Doskonale pasuje do jajek w majonezie, serów (zwłaszcza kozich), twarogu, ryb i dziczyzny. Najlepiej robić go jesienią, gdy papryka jest najsłodsza i niedroga.

Proporcje na 5 słoików (o poj. ok. 220 ml):
– 2 kg czerwonej papryki
– 4 niewoskowane cytryny
– 20 g pektyny jabłkowej
– 600 g cukru
– 3 goździki utłuczone w moździerzu
– 3/4 łyżeczki cynamonu
– sól
– 2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Z umytych cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i dokładnie zmiksuj w blenderze. Przełóż do szerokiego garnka z grubym dnem, dodaj 500 g cukru, szczyptę soli i gotuj bez przykrycia ok. 20 minut na malym ogniu, często mieszając. Wlej sok z cytryny, smaż dalej mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje.
Na krótko przed końcem gotowania dodaj goździki razem z pektyną wymieszaną z pozostałym cukrem. Wsyp cynamon i skórkę cytrynową oraz posiekane igiełki rozmarynu.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć. Pasteryzuj na sucho pod kocem.

 

Przepis pochodzi z książki autorki bloga ChilliBite.pl, Kasi Marciniewicz: W słoiku. Przetwory przez cały rok, wydanej nakładem Wydawnictwa Publicat.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.