Dyspepsja – przyczyny i objawy

26 kwietnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dyspepsja nazywana jest potocznie niestrawnością, objawia się uczuciem ciężkości w żołądku, przelewaniem w jelitach, odbijaniem, bólem brzucha, czasem zmiennością regularności wypróżnień. Może przydarzyć się każdemu po spożyciu zbyt obfitego posiłku, jednak gdy zdarza się regularnie, warto rozważyć, czy nie mamy do czynienia z poważniejszym schorzeniem. Jakie są najczęstsze przyczyny dyspepsji, czym się objawia i co robić, aby łagodzić symptomy?

Najczęstsze przyczyny niestrawności

Jedną z najczęstszych przyczyn dyspepsji jest nieodpowiednia dieta. Przejedzenie, zbyt szybkie jedzenie, zły dobór produktów oraz inne błędy dietetyczne mogą doprowadzić do zaburzeń w układzie pokarmowym i spowolnienia metabolizmu, co łączy się z powstawaniem dolegliwości związanych z niestrawnością. Dyspepsja często pojawia się także w ciąży oraz przy nadużywaniu alkoholu. Czasem jednak wiąże się z poważniejszymi schorzeniami, takimi jak:

  • zapalenie błony śluzowej żołądka (także tym wywołanym bakterią helicobacter pylori);
  • celiakia;
  • choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy;
  • zapalenie trzustki;
  • zespół jelita drażliwego;
  • kamica żółciowa;
  • niedrożność jelit.

Najpowszechniejsza jednak jest dyspepsja czynnościowa, która wynika z zaburzeń motoryki jelit, nie jest jednak powiązana z poważnymi zmianami w układzie pokarmowym, a czynników ją powodujących może być wiele (stres, zaburzenia flory bakteryjnej, nadwrażliwości, czynniki psychiczne i immunologiczne).

Niestrawność – objawy

Jeżeli chodzi o niestrawność, objawy nie zawsze są charakterystyczne. Niektóre z nich mogą pojawić się zarówno przy przejedzeniu i złej diecie, jak i w przypadku zatrucia pokarmowego oraz innych schorzeń. Wśród najczęstszych objawów niestrawności wyróżniamy:

  • ból w nadbrzuszu;
  • uczucie pełności nieadekwatne do zjedzonego posiłku;
  • szybkie uczucie pełności podczas spożywania posiłku, nawet jeżeli byliśmy bardzo głodni;
  • przelewanie w brzuchu;
  • uporczywe odbijanie po jedzeniu;
  • czasem nudności, wymioty;
  • zgaga;
  • wzdęcia;
  • biegunki.

Do ustalenia rozpoznania dyspepsji konieczna jest powtarzalność symptomów nawet przy zmianie diety. Jeżeli objawy utrzymują się ponad miesiąc, należy skontaktować się z lekarzem, który ustali rodzaj dyspepsji i zaleci odpowiednią terapię.

Jak leczyć niestrawność?

Dyspepsję najczęściej leczy się objawowo. Główną metodą jest zmiana diety, należy też obserwować swój organizm, aby wiedzieć, jakie produkty powodują natężenie dolegliwości, a następnie zrezygnować z nich. W przypadku gdy niestrawności towarzyszy zgaga, warto sięgnąć po środki bez recepty, oparte na węglanach wapnia i magnezu, które zamieniają nadmiar kwasu żołądkowego w wodę i sole mineralne, łagodząc dolegliwości.

Jeżeli mamy do czynienia z dyspepsją organiczną, czyli taką, która spowodowana jest innymi schorzeniami, główną metodą leczenia jest terapia związana z chorobą główną, a niestrawność łagodzić można preparatami ziołowymi  połączonymi z odpowiednim sposobem żywienia.