Dyniowe Tagliatelle z Cheddarem
Artykuł zewnętrzny
Bardzo proste danie – co nie zmienia , że bardzo smaczne i wyjątkowo ładnie prezentujące się dzięki kolorowi makaronu .
Czas : 20 minut
Składniki :
- 25 dag makaronu Dyniowe Tagliatelle
- olej orzechowy
- 1/2 szklanki pestek dyni
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- Przyprawa Zioła Ogrodowe ( lub inna ziołowa ulubiona )
- świeża natka pietruszki
- świeża mięta
Zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić makaron. Ugotować go al dente . Odcedzić .Wrzucić do garnka w którym się gotował .
W czasie kiedy makaron się gotuje utrzeć na tarce jarzynowej ser i pokroić zioła. Pestki dyni uprażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni.
Do ugotowanego – gorącego makaronu wlać 4 łyżki oleju orzechowego. Wsypać połowę sera , połowę natki pietruszki i mięty , pestki dyni, szczyptę mielonego pieprzu i przyprawy Zioła Ogrodowe. Wymieszać.
Podawać gorący posypując resztą sera, ziół i skrapiając odrobiną oleju. Można dodatkowo posolić do smaku.