Dynia zapiekana z ryżem
Składniki
SOS:
1 łyżka maki,
1 łyżka masła,
2 łyżki śmietany
1/2 szklanka bulionu z kostki,
1/2 szklanka przecieru pomidorowego
wegeta,
pieprz,
cukier
Ryz ugotować w osolonej wodzie,ale nie do super miękkości, odcedzić i wystudzić.W czasie gotowania się ryżu, obieramy dynie, przekrajany na pół i łyżką wydrążamy pestki. Ścieramy ja na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i zostawiamy na momencik, żeby puściła sok. W tym czasie, smażymy obrana i pokrojona w kostkę cebule, aż się zeszkli. Do dyni dodajemy ostudzony ryz,cebule (ostudzona) wbijamy dwa jajka,dodajemy sos sojowy i przyprawiamy wegeta i pieprzem.
SOS:
Z masła i maki robimy zasmażkę,wlewamy bulin,mieszamy,żeby nie zrobiły się grudki,dodajemy przecier i przyprawiamy,pieprzem,szczypta soli i cukrem wg.uznania. Gdy się zagotuje dodajemy śmietanę i mieszamy.Odstawiamy z gazu. Dynie wykładamy na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne,wyrównujemy wierzch łyżką, wlewamy sos pomidorowy,rozprowadzamy go na całej powierzchni i posypujemy grubo tartym serem.
Zapiekamy 45 min w 220 C (aż ser się przyrumieni).