Dynia zapiekana z ryżem

20 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 kg dyni,
  • 3/4 szklanki ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka startego sera żółtego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sol
  • olej
  • SOS:

    1 łyżka maki,
    1 łyżka masła,
    2 łyżki śmietany
    1/2 szklanka bulionu z kostki,
    1/2 szklanka przecieru pomidorowego
    wegeta,
    pieprz,
    cukier

    Ryz ugotować w osolonej wodzie,ale nie do super miękkości, odcedzić i wystudzić.W czasie gotowania się ryżu, obieramy dynie, przekrajany na pół i łyżką wydrążamy pestki. Ścieramy ja na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i zostawiamy na momencik, żeby puściła sok. W tym czasie, smażymy obrana i pokrojona w kostkę cebule, aż się zeszkli. Do dyni dodajemy ostudzony ryz,cebule (ostudzona) wbijamy dwa jajka,dodajemy sos sojowy i przyprawiamy wegeta i pieprzem.

    SOS:
    Z masła i maki robimy zasmażkę,wlewamy bulin,mieszamy,żeby nie zrobiły się grudki,dodajemy przecier i przyprawiamy,pieprzem,szczypta soli i cukrem wg.uznania. Gdy się zagotuje dodajemy śmietanę i mieszamy.Odstawiamy z gazu. Dynie wykładamy na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne,wyrównujemy wierzch łyżką, wlewamy sos pomidorowy,rozprowadzamy go na całej powierzchni i posypujemy grubo tartym serem.
    Zapiekamy 45 min w 220 C (aż ser się przyrumieni).