Dynia na słodko – wartość odżywcza dyni i pestek

28 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dynia na słodko

Miąższ i pestki dyni znajdują swoje zastosowanie głównie w zupach, sałatkach i daniach makaronowych. Pamiętajmy jednak, że dynia świetnie smakuje również na słodko. 

Frischer Kürbis

 

Dynia jest warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W swojej słodkiej odsłonie dobrze komponuje się z muesli i mlekiem. Do przyrządzenia zdrowego i smacznego posiłku wystarczy kubek jogurtu naturalnego lub szklanka mleka oraz garść pestek dyni. To, w połączeniu z płatkami zbożowymi, daje porcję energii na cały poranek.

Gdy mówimy o słodkościach, myślimy zwykle o ciastach i tortach. Z pozoru mdła dynia i słodkie ciasto… Czy to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! Takie słodycze przypominają  połączenie piernika z babką.  Zaletą wypieków z dyni jest też ich bardzo szybkie przygotowanie.

Jadalne pestki

Pestki dyni stanowią pyszny i zdrowy dodatek do naszych ciast np. w postaci posypki. Używa się ich zamiast orzechów lub migdałów, a co najważniejsze, są od nich zdrowsze, bo bogate w składniki odżywcze. Posypka z prażonych ziaren dyni świetnie sprawdza się również w połączeniu ze słodkimi naleśnikami. W pestkach zawarta jest witamina A, która zapobiega krzywicy u dzieci oraz cynk, dzięki któremu rany i drobne zadrapania goją się znacznie szybciej.

Miąższ dyni

Im bardziej intensywna jego barwa dyniowego miąższu, tym lepiej. Ciemny pomarańcz świadczy o dużej zawartości beta-karotenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Z miąższu dyni można przygotować m.in farsz do ciast i naleśników. Surowy jest mdły, ale po ugotowaniu lub upieczeniu nabiera charakterystycznego, ciekawego smaku.

Zadbaj o swoje zdrowie

Oprócz wcześniej wspomnianych wartości odżywczych, warto podkreślić, że dynia zawiera duże ilości błonnika, dlatego to idealny produkt dla osób z problemem nadwagi lub dbających o linię. Warzywo to bogate jest w witaminy C, B1, B2, potas, cukry, a także selen, cynk, miedź i mangan. Wspomaga działanie naszego układu nerwowego, stabilizuje ciśnienie i poprawia pracę serca. Nasiona dyni przeciwdziałają również miażdżycy, gdyż zawierają olej, w skład którego wchodzi bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te hamują odkładanie się w tkankach cholesterolu. Dla osób cierpiących na nadwagę, pestki powinny stać się obowiązkowym elementem diety.

Dynia to wspaniałe warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Dlatego warto zadbać o to, aby w naszej kuchni oprócz codziennie wykorzystywanych warzyw, pojawiła się również i ona.

 

Źródło: ROS-SWEET Sp. z o.o., http://www.ros-sweet.pl/