Niezwykle aromatyczne mięso, które świetnie smakuje w okresie jesiennym, kiedy mamy obfitość jabłek na warzywnych straganach. Karczek lub inne mięso wieprzowe serwujemy z ryżem lub makaronem, doskonale smakuje z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
składniki:
700 gram karczku
6 ząbków czosnku
1/2 cytryny
3 cebule czerwone
łyżka miodu
3 jabłka
tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
opcjonalnie: lampka wina do podlania mięsa
przyprawy: sól, pieprz, kolendra suszona
10 gram mielonego cynamonu
Mięso kroimy w grube plastry, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony (lub smalcu). Do rondla z mięsem dorzucamy posiekaną cebulę, czosnek, chwilę smażymy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka, podlewamy winem (lub bulionem, wodą), dodajemy miód. Przykrywamy roncel i dusimy całość 45 minut, aż mięso będzie miękkie.