Duszony karczek z cynamonem i jabłkami

10 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niezwykle aromatyczne mięso, które świetnie smakuje w okresie jesiennym, kiedy mamy obfitość jabłek na warzywnych straganach. Karczek lub inne mięso wieprzowe serwujemy z ryżem lub makaronem, doskonale smakuje z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

karczek z jabłkami

składniki:

700 gram karczku

6 ząbków czosnku

1/2 cytryny

3 cebule czerwone

łyżka miodu

3 jabłka

tłuszcz do smażenia (olej, smalec)

opcjonalnie: lampka wina do podlania mięsa

przyprawy: sól, pieprz, kolendra suszona

10 gram mielonego cynamonu

Mięso kroimy w grube plastry, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony (lub smalcu). Do rondla z mięsem dorzucamy posiekaną cebulę, czosnek, chwilę smażymy, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka, podlewamy winem (lub bulionem, wodą), dodajemy miód. Przykrywamy roncel i dusimy całość 45 minut, aż mięso będzie miękkie.