Dukanowska kwaśnica
Składniki:
• 2 wędzone udka kurczaka
• 70 dag kapusty kiszonej
• 1 cebula
• marchewka
• pietruszka
• kawałek pora
• kawałek selera
• sól, pieprz, ulubione przyprawy
• listek laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Włożyć do garnka. Dodać por, seler, ziele i listek.
2. Mięso kurczaka oddzielić od kości, podzielić na kawałki. Włożyć do garnka razem z kośćmi.
3. Cebulę pokroić w kostkę. Lekko zrumienić na suchej patelni. Dodać do garnka z resztą składników.
4. Składniki zupy zalać zimną wodą, doprawić. Zagotować.
5. Całość gotować około ½ godziny, aż do uzyskania aromatycznego wywaru.
6. Do zupy dołożyć kapustę kiszoną, można ją wcześniej posiekać. Jeśli zupa jest mało kwaśna, dolać sok z kapusty.
7. Kwaśnicę gotować do miękkości kapusty. Wyrzucić kości. Zupa ma być dość kwaśna, wyrazista w smaku.
8. Podawać gorącą.
Smacznego.