Dufinki

25 września 2010,
dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 65 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sol, pieprz
  • trochę gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • Ziemniaki wrzucam do gotującej się wody, chodzi oto żeby zamknąć skrobie. Gotuję. Odcedzam, odstawiam niech trochę przestygną. Przeciskam przez praskę, dodaje pozostałe składniki, wyrabiam na jednolitą masę. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ja co jakiś czas myje ręce bo ciasto się łatwo klei do rąk, a wtedy kuleczki się źle wyrabia. Można też podsypywać ręce mąką.

    Rozgrzewam olej w garnku na tyle, żeby wrzucone kuleczki się zatopiły. Olej ma być gorący ale jak się nagrzeje, lepiej zmniejszyć ogień bo przy zbyt gorącym dufinki szybko pękają i wyskakują z garnka. Smażyć partiami, wyciągać na bieżąco żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawać do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
    Można do tego wykorzystać pozostałe z obiadu ciasto z klusek śląskich.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Jak zabezpieczyć rośliny ogrodowe n…
    Jak zabezpieczyć na okres zimowy krzewy ozdobne? Czy macie już wszystko uporządkowane? Jakich używacie...
    Ciekawe propozycje filmowe w tv
    Czy w tegorocznym świątecznym programie telewizyjnym jest coś, na co czekacie i będziecie oglądać?
    Świąteczne filmy i książki
    Rzeczywiście, bywają mocno przesłodzone. Zawsze kończą się radośnie i miłośnie, a wszystko się...
    Trudny wybór. Dom czy mieszkanie?
    Katasia, bywa i tak, niestety. O ile mamy go wystarczająco daleko, żeby udało...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.