Dufinki

25 września 2010,
dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 65 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sol, pieprz
  • trochę gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • Ziemniaki wrzucam do gotującej się wody, chodzi oto żeby zamknąć skrobie. Gotuję. Odcedzam, odstawiam niech trochę przestygną. Przeciskam przez praskę, dodaje pozostałe składniki, wyrabiam na jednolitą masę. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ja co jakiś czas myje ręce bo ciasto się łatwo klei do rąk, a wtedy kuleczki się źle wyrabia. Można też podsypywać ręce mąką.

    Rozgrzewam olej w garnku na tyle, żeby wrzucone kuleczki się zatopiły. Olej ma być gorący ale jak się nagrzeje, lepiej zmniejszyć ogień bo przy zbyt gorącym dufinki szybko pękają i wyskakują z garnka. Smażyć partiami, wyciągać na bieżąco żeby nie zdążyły popękać. Gotowe podawać do dań mięsnych lub do ciepłej kolacji.
    Można do tego wykorzystać pozostałe z obiadu ciasto z klusek śląskich.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Płock
    Ja to już w ogóle nie widzę promocji, bo sam napis Promocja przeczy...
    Domowe przepisy
    Ja mam fajny przepis na domowe lody tj. rozgnieciony banan, 3 łyżki śmietany...
    Kosmetyki z herbaty
    Ja robię z kawy mielonej
    Klasyka literatury - do czego wraca…
    Do poprzedniej nawet się nie umywa i pomyśleć, że kiedyś reżyserzy potrafili zrobić coś wartościowego...