Ciasto Duet ananasowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- składniki na dwa biszkopty,
- Puszka Ananasów,
- kostka masła i margaryny,
- 5 budyni,
- jajka,
- cukier,
- litr soku ananasowego 100%,
- 2 galaretki agrestowe Delecta,
Upiec dwa biszkopty jasny i ciemny,
Masa budyniowa: litr soku ananasowego i trzy budynie waniliowe ugotować i wlać gorący na biszkopt . następnie przełożć drugim biszkoptem.
Masa: 1 puszka ananasów- odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. w tej wodzie wymieszać dwa budynie śmietankowe z 5 żółtkami i 2 łyżkami mąki pszennej oraz 1/2 szklanki cukru. Z 3/4 litry mleka zagotować i wlać rozcieńczony budyń. Ostudzić budyń i połączyć go z zmiksowaną 1 kostką masła i margaryną . Na koniec pokroić ananasy z puszki i wmieszać je w masę, wyłożyć na biszkopt.
Ugotować galaretkę i zalać wierzch placka ( można dodać owoce do dekoracji)
Wykonanie: biszkopt jasny-budyń ananasowy-biszkopt ciemny- masa z kawałkami ananasów-galaretka z owocami.