Drożdżówki z jagodami

19 lipca 2012,
dodał: ilonar2301
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg mąki
6 dag drożdży
200 ml mleka
3 żółtka jaj
1 całe jajko
0,5 szklanki cukru
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego do ciast
2- 2,5 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam do miski. Drożdże wkruszam do miseczki( dość wysokiej), zalewam letnim mlekiem, dodaję 2 łyżki cukru i odstawiam do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczam i studzę. Jajko i żółtka miksuję z cukrem i  esencją. Do mąki dodaję masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto dodając sól, na koniec dodaję margarynę. Po wyrobieniu odstawiam aż wyrośnie, wyrabiam drugi raz i znów odstawiam. Następnie odrywam kawałeczki, formuję placuszki, nakładam na nie jagody, formuję bułeczki i  układam je na blaszce. Odstawiam do wyrośnięcia. Później smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.

file1342731427



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....