Drożdżówka z jagodami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
10 dkg drożdży
4,5 szklanki mąki
Cukier rozpuścić w jajkach, dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże, zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką (nie mieszać), przykryć ścierką i odstawić na 2 godz. Następnie wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę (ciaso będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki) i odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C i zrobić kruszonkę.
Kruszonka:
250g masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
dodatkowo ok 0,5 kg jagód
Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć. Na wcześniej wyłożone ciasto w blaszce ułożyć jagody. Wierzch posypać kruszonką i piec ok 40 min.