Drożdżówka z jagodami

1 lipca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
10 dkg drożdży
4,5 szklanki mąki

Cukier rozpuścić w jajkach, dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże, zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką (nie mieszać), przykryć ścierką i odstawić na 2 godz. Następnie wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę (ciaso będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki) i odstawić na 15 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C i zrobić kruszonkę.

Kruszonka:

250g masła
2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy

dodatkowo ok 0,5 kg jagód

Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć. Na wcześniej wyłożone ciasto w blaszce ułożyć jagody. Wierzch posypać kruszonką i piec ok 40 min.

file1372658064