Drożdżowe zawijasy z cynamonem

8 kwietnia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Z drożdżowego ciasta można wypiec wiele fantazyjnych słodkości. Dobrze wyrobione ciasto można formować na wiele sposobów – jakie tylko podpowie nam wyobraźnia. Drożdżówki o różnych kształtach, plecione chałki, rogaliki, bułeczki i… zawijasy, do których dzisiaj właśnie zachęcam. Wymagają naprawdę minimum pracy, a zajada się je z przyjemnością!

Drożdżowe zawijasy z cynamonem

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650),
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 150 ml pełnotłustego mleka,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 65 g cukru,
  • dwie łyżki cynamonu.

Przygotowanie:

Zaczyn sporządzamy z drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki (podebranych z odważonej porcji podanej w składnikach), wymieszanych z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy go w ciepłe miejsce, przykryty bawełnianą ściereczką, na około 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na ogniu masło. Do zaczynu dodajemy mąkę i jajko, i mieszamy dokładnie składniki, aż powstanie rwące się ciasto. Dopiero wtedy wlewamy tłuszcz i zaczynamy wyrabiać ręką. Wyrabiamy, aż będzie gładkie, jednolite, dające się łatwo formować. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, mniej więcej na szerokość wałka. Wygodniej będzie podzielić je na pół i zająć się najpierw jedną, następnie drugą połową. Rozwałkowaną powierzchnię zasypujemy cynamonem, zostawiając krawędź dłuższego brzegu. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi tak, aby niezasypana cynamonem powierzchnia zwinęła się na sam koniec. Chodzi o to, by skleiła całość. Można posmarować ją białkiem dla lepszej przyczepności.

Rolady tniemy na szerokie krążki. Z całego ciasta powinno ich wyjść 12- 24, w zależności od tego, jak grubo wałkowałyśmy ciasto. Układamy na blasze do pieczenia ciast w równych odstępach, stroną z nadzieniem do góry. Pozwalamy im chwilkę podrosnąć, można też posmarować je z wierzchu roztrzepanym białkiem, a następnie pieczemy przez 20-25 minut w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku. Bułeczki rosnąc skleją się ze sobą i powinien wyjść z nich „rwaniec”.

Próbowałyście upiec je z dżemem, makiem lub innym nadzieniem?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...