Drożdżowe racuchy z jabłkami

13 października 2011, dodał: Olik89
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1/4 kostki masła
  • 2.5 dag świeżych drożdży
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 1 jajko
  • trochę rodzynek

Przygotowanie:

Mleko należy podgrzać i dodać do niego trochę masła, gdy się rozpuści wsypać cukier, sól i pokruszone drożdże. Poczekać chwilę, aż masa zacznie rosnąć. Dodać mąkę, otręby, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto. Potem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować jabłka. Obrać, wydrążyć i pokroić.  Wymieszać z rodzynkami i odstawić. Ciasto połączyć z jabłkami. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut. Następnie nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć. Gotowe podawać z konfiturą, lub innym ulubionym dodatkiem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz