Drożdżowe racuchy z jabłkami

13 października 2011,
dodał: Olik89
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1/4 kostki masła
  • 2.5 dag świeżych drożdży
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • 1 jajko
  • trochę rodzynek

Przygotowanie:

Mleko należy podgrzać i dodać do niego trochę masła, gdy się rozpuści wsypać cukier, sól i pokruszone drożdże. Poczekać chwilę, aż masa zacznie rosnąć. Dodać mąkę, otręby, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto. Potem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować jabłka. Obrać, wydrążyć i  pokroić.  Wymieszać z rodzynkami i odstawić. Ciasto połączyć z jabłkami. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut. Następnie nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć. Gotowe podawać z konfiturą, lub innym ulubionym dodatkiem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.