Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

20 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

70 dag mąki pszennej,

1/3 kost. drożdży,

3 łyżki cukru,

2 jajka,

200ml mleka,

1/3 szkl. jogurtu naturalnego,

60g margaryny,

1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Przykryć i odstawić na godz. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na natłuszczonej i wysypanej cienko mąką blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.

Nadzienie: 40 dag malin, 2 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone, 1 żółtko, tabliczka białej czekolady + 1 jajko

Serek utrzeć z żółtkiem oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po łyżeczce rozgniecionych malin. Posypać cukrem pudrem. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 min w  temp. 190st.

Nieco przypominają drożdżówki. Po prostu anielska słodycz…


file1319118738