Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

20 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

70 dag mąki pszennej,

1/3 kost. drożdży,

3 łyżki cukru,

2 jajka,

200ml mleka,

1/3 szkl. jogurtu naturalnego,

60g margaryny,

1/2 łyżeczki soli.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Przykryć i odstawić na godz. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na natłuszczonej i wysypanej cienko mąką blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.

Nadzienie: 40 dag malin, 2 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone, 1 żółtko, tabliczka białej czekolady + 1 jajko

Serek utrzeć z żółtkiem oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po łyżeczce rozgniecionych malin. Posypać cukrem pudrem. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 min w  temp. 190st.

Nieco przypominają drożdżówki. Po prostu anielska słodycz…


file1319118738



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...