Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą
Ciasto:
70 dag mąki pszennej,
1/3 kost. drożdży,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
200ml mleka,
1/3 szkl. jogurtu naturalnego,
60g margaryny,
1/2 łyżeczki soli.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Przykryć i odstawić na godz. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na natłuszczonej i wysypanej cienko mąką blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.
Nadzienie: 40 dag malin, 2 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone, 1 żółtko, tabliczka białej czekolady + 1 jajko
Serek utrzeć z żółtkiem oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po łyżeczce rozgniecionych malin. Posypać cukrem pudrem. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st.
Nieco przypominają drożdżówki. Po prostu anielska słodycz…