Drożdżowa baba z rodzynkami

22 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

A to już mój popisowy numer BABA Wielkanocna

3,5 szklanki przesianej mąki pszennej (na jedną dużą i jedną małą babę)

3 opakowania suchych suchych drożdży (21 g)

6 żółtek, delikatnie roztrzepanych widelcem

1 jajko, delikatnie roztrzepane widelcem

szczypta soli

1 szklanka mleka, letniego

pół szklanki drobnego cukru

125 g roztopionego masła

około 50 g sparzonych wrzątkiem rodzynek (jak ktoś lub można dać nieco więcej)

aromat cytrynowy, kilka kropli

Wszystkie składniki na babę powinny mieć taką samą temperaturę, więc najlepiej wystawić wszystkie na stół i odczekać około 1-2 godzin.

Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj delikatnie w misce. Dodaj roztrzepane żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i przestudzone masło. Wszystko zmiksuj mikserem lub wyrób ręcznie. Pod koniec mieszania dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przykryj czystą ścierką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zmiksuj .

Formy do babek natłuść i wysyp buł tartą. Przełóż do nich ciasta, do 1/3 wysokości formy. Przykryj i znowu odczekaj aż podwoją objętość.

Piecz w temperaturze 170ºC, do „suchego patyczka” – około 30-40 minut

Babkę można polać lukrem lub nasączyć aromatem cytrynowym, jak kto lubi.

Smacznego :)



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...