Drożdżowa baba z rodzynkami

22 sierpnia 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

A to już mój popisowy numer BABA Wielkanocna

3,5 szklanki przesianej mąki pszennej (na jedną dużą i jedną małą babę)

3 opakowania suchych suchych drożdży (21 g)

6 żółtek, delikatnie roztrzepanych widelcem

1 jajko, delikatnie roztrzepane widelcem

szczypta soli

1 szklanka mleka, letniego

pół szklanki drobnego cukru

125 g roztopionego masła

około 50 g sparzonych wrzątkiem rodzynek (jak ktoś lub można dać nieco więcej)

aromat cytrynowy, kilka kropli

Wszystkie składniki na babę powinny mieć taką samą temperaturę, więc najlepiej wystawić wszystkie na stół i odczekać około 1-2 godzin.

Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj delikatnie w misce. Dodaj roztrzepane żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i przestudzone masło. Wszystko zmiksuj mikserem lub wyrób ręcznie. Pod koniec mieszania dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przykryj czystą ścierką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zmiksuj .

Formy do babek natłuść i wysyp buł tartą. Przełóż do nich ciasta, do 1/3 wysokości formy. Przykryj i znowu odczekaj aż podwoją objętość.

Piecz w temperaturze 170ºC, do „suchego patyczka” – około 30-40 minut

Babkę można polać lukrem lub nasączyć aromatem cytrynowym, jak kto lubi.

Smacznego :)