Drożdżowa baba z rodzynkami

22 sierpnia 2011,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

A to już mój popisowy numer BABA Wielkanocna

3,5 szklanki przesianej mąki pszennej (na jedną dużą i jedną małą babę)

3 opakowania suchych suchych drożdży (21 g)

6 żółtek, delikatnie roztrzepanych widelcem

1 jajko, delikatnie roztrzepane widelcem

szczypta soli

1 szklanka mleka, letniego

pół szklanki drobnego cukru

125 g roztopionego masła

około 50 g sparzonych wrzątkiem rodzynek (jak ktoś lub można dać nieco więcej)

aromat cytrynowy, kilka kropli

Wszystkie składniki na babę powinny mieć taką samą temperaturę, więc najlepiej wystawić wszystkie na stół i odczekać około 1-2 godzin.

Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj delikatnie w misce. Dodaj roztrzepane żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i przestudzone masło. Wszystko zmiksuj mikserem lub wyrób ręcznie. Pod koniec mieszania dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przykryj czystą ścierką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zmiksuj .

Formy do babek natłuść i wysyp buł tartą. Przełóż do nich ciasta, do 1/3 wysokości formy. Przykryj i znowu odczekaj aż podwoją objętość.

Piecz w temperaturze 170ºC, do „suchego patyczka” – około 30-40 minut

Babkę można polać lukrem lub nasączyć aromatem cytrynowym, jak kto lubi.

Smacznego :)



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.