Drożdżowa baba z rodzynkami
A to już mój popisowy numer BABA Wielkanocna
3,5 szklanki przesianej mąki pszennej (na jedną dużą i jedną małą babę)
3 opakowania suchych suchych drożdży (21 g)
6 żółtek, delikatnie roztrzepanych widelcem
1 jajko, delikatnie roztrzepane widelcem
szczypta soli
1 szklanka mleka, letniego
pół szklanki drobnego cukru
125 g roztopionego masła
około 50 g sparzonych wrzątkiem rodzynek (jak ktoś lub można dać nieco więcej)
aromat cytrynowy, kilka kropli
Wszystkie składniki na babę powinny mieć taką samą temperaturę, więc najlepiej wystawić wszystkie na stół i odczekać około 1-2 godzin.
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj delikatnie w misce. Dodaj roztrzepane żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i przestudzone masło. Wszystko zmiksuj mikserem lub wyrób ręcznie. Pod koniec mieszania dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przykryj czystą ścierką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zmiksuj .
Formy do babek natłuść i wysyp bułką tartą. Przełóż do nich ciasta, do 1/3 wysokości formy. Przykryj i znowu odczekaj aż podwoją objętość.
Piecz w temperaturze 170ºC, do „suchego patyczka” – około 30-40 minut
Babkę można polać lukrem lub nasączyć aromatem cytrynowym, jak kto lubi.
Smacznego :)