Dorsz w porach w musztardzie

5 sierpnia 2013, dodał: Kalinka01
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 średniej wielkości pory
2 dag masła
5 dag mąki
400 ml bulionu
250 ml mleka
2 łyżki musztardy plus jedna łyżka z cała gorczycą
sól, pieprz
40 dag makaronu wstążki
80 dag filetów z dorsza
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
cytryna do dekoracji

Pory pociąć w cienkie plasterki, w garnku rozgrzać masło, wrzucić pory i podsmażyć. Oprószyć je połową mąki, zasmażyć. Dolać bulion i mleko, mieszając gotować przez minutę. Dodać oba rodzaje musztardy, sos przyprawić do smaku. Ugotować makaron.
Filety z dorsza opłukać i osuszyć, podzielić na 8 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć pozostałą mąką. Na patelni mocno rozgrzać olej, usmażyć rybę na złoty kolor. Makaron wymieszać z porami i sosem, rozłożyć na talerzach, na nich położyć kawałki ryby, udekorować. Pycha!