Dorsz z grilla w ziołach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- Dorsz tusza (wypatroszony, bez głowy, ze skorą i ośćmi)
- Masło
- Tymianek
- Oregano
Marynata:
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane) + ząbek w całości
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Dorsza opłukać i osuszyć.
- Oprószyć solą i pieprzem.
- Wysmarować oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Do środka ryby włożyć ząbek czosnku.
- Przełożyć rybę do zamkniętego pojemnika i wstawić do lodówki na 2-3 godziny (wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem).
- Na folii aluminiowej ułożyć odrobinę masła, a na nie rybę wyjętą z marynaty.
- Rybę posypać ziołami.
- Wszystko szczelnie zawinąć w folię i piec na rozgrzanym grillu około 20 minut (masłem na spodzie).
- Podawać ze świeżym pieczywem.