Dorsz z grilla w ziołach

12 maja 2014, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Dorsz tusza (wypatroszony, bez głowy, ze skorą i ośćmi)
  • Masło
  • Tymianek
  • Oregano

Marynata:

  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane) + ząbek w całości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  • Dorsza opłukać i osuszyć.
  • Oprószyć solą i pieprzem.
  • Wysmarować oliwą z oliwek zmieszaną z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Do środka ryby włożyć ząbek czosnku.
  • Przełożyć rybę do zamkniętego pojemnika i wstawić do lodówki na 2-3 godziny (wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem).
  • Na folii aluminiowej ułożyć odrobinę masła, a na nie  rybę wyjętą z marynaty.
  • Rybę posypać ziołami.
  • Wszystko  szczelnie zawinąć w folię i piec na rozgrzanym grillu około 20 minut (masłem na spodzie).
  • Podawać ze świeżym pieczywem.

 

file1369942779