Zakwas buraczany na anemię – przepis
Zmęczenie, osłabienie, brak energii, bladość skóry to tylko garstka objawów anemii, która ma niestety duży wpływ na stan naszego całego organizmu.
Z anemią, oprócz leczenia lekami farmakologicznymi, można walczyć również sposobami domowymi.
Jak wiadomo anemia to niedokrwistość, a w badaniach krwi wykazywana jest jako zmniejszona ilość hemoglobiny. Moim sprawdzonym sposobem na podwyższenie ilości hemoglobiny we krwi jest picie zakwasu buraczanego – wyniki badań krwi znacznie się poprawiają.
Przepis na zakwas buraczany:
- 1 kg buraków
- 1 duża marchew
- kawałek surowego selera
- 2 twarde jabłka
- 2 duże ząbki czosnku
- półtorej litra wody
- półtorej łyżki soli
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę z osoloną wodą, po czym odstawiamy ją do wystygnięcia – nie dajemy do lodówki.
Buraki, marchew i seler obrać, umyć, a następnie pokroić w grube plastry. Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na 8 części i usuwamy pestki. Czosnek obieramy i przecinamy na pół (wzdłóż). Bierzemy duży słoik, wkładamy do niego wszystkie warzywa i zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej osoloną wodą. Słoik zakręcić i odstawić na 4 lub 5 dni w ciemne chłodne miejsce. Pamiętajmy by 3 razy w ciągu dnia mieszać zawartość słoika i tak przez wszystkie dni. Następnie odcedzamy warzywa i przelewamy gotowy zakwas do mniejszego słoika, zakręcamy słoik i dajemy go do lodówki.
Tak przygotowany zakwas pijemy pół szklanki na dzień.
Warzywa, które nam zostały, można wykorzystać np. do zupy.