Domowy pasztet z królika
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
80 dag. mięsa z królika
40 dag.wątroby wołowej
15 dag.włoszczyzny
1 cebula
3 jajka
1 czerstwa bułka
sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawy korzenne
tarta bułka
masło
Przygotowanie
Części królika i wątrobę ugotować z włoszczyzną, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Gdy mięso jest miękkie, ostudzić, oczyścić z kości. W wywarze namoczyć bułkę, odcisnąć. Mięso, warzywa i bułę, cebulę zemleć 2 razy w maszynce. Do masy dodać jajka, posolić, popieprzyć do smaku, doprawić przyprawami korzennymi.Gdy masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wywaru. Gotową masę przełożyć do wąskiej blaszki posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, wygładzić. Piec w gorącym piekarniku do zarumienienia.