Domowe krakersy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowe krakersy

14 marca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 szkl mąka
120 gr masło
100 gram ser
1/2 łyżeczki papryka ostra
2 łyżki papryka słodka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylia
1/2 łyżeczki sól czosnkowa
1/2 szkl woda
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
W misce mieszamy mąkę, masło, sól, wodę oraz sodę oczyszczoną. Z zawartości miski wyrabiamy ciasto na jednolitą, sprężystą masę. Jeśli się lepi dodajemy mąki. Dodajemy przyprawy( paprykę ostrą i 1 łyżkę papryki słodkiej, oregano i bazylię) i ugniatamy tak by rozeszły się po całym cieście.
Ser ścieramy na najdrobniejszym oczku, również dodajemy i rozrabiamy.
Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Smarujemy resztą papryki słodkiej. Wycinamy dowolny wzór i układamy na wysmarowanej blaszce.
Pieczemy w 180 st. Pierwsza partia piekła mi się 20 minut, następne coraz krócej (ok. 10). Długość pieczenia zależy od tego jak bardzo maja być chrupiące.
Ja podałam z sambal oelek :)

Składniki:

  • 2 szkl mąka
  • 120 gr masło
  • 100 gram ser
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra
  • 2 łyżki papryka słodka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 1/2 łyżeczki sól czosnkowa
  • 1/2 szkl woda
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona

Receptura:

W misce mieszamy mąkę, masło, sól, wodę oraz sodę oczyszczoną. Z zawartości miski wyrabiamy ciasto na jednolitą, sprężystą masę. Jeśli się lepi dodajemy mąki. Dodajemy przyprawy( paprykę ostrą i 1 łyżkę papryki słodkiej, oregano i bazylię) i ugniatamy tak by rozeszły się po całym cieście.

Ser ścieramy na najdrobniejszym oczku, również dodajemy i rozrabiamy.

Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Smarujemy resztą papryki słodkiej. Wycinamy dowolny wzór i układamy na wysmarowanej blaszce.

Pieczemy w 180 st. Pierwsza partia piekła mi się 20 minut, następne coraz krócej (ok. 10). Długość pieczenia zależy od tego jak bardzo maja być chrupiące.

Ja podałam z sambal oelek :)

Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

file1394837364



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz