Domowe krakersy
Składniki:
- 2 szkl mąka
- 120 gr masło
- 100 gram ser
- 1/2 łyżeczki papryka ostra
- 2 łyżki papryka słodka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylia
- 1/2 łyżeczki sól czosnkowa
- 1/2 szkl woda
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
Receptura:
W misce mieszamy mąkę, masło, sól, wodę oraz sodę oczyszczoną. Z zawartości miski wyrabiamy ciasto na jednolitą, sprężystą masę. Jeśli się lepi dodajemy mąki. Dodajemy przyprawy( paprykę ostrą i 1 łyżkę papryki słodkiej, oregano i bazylię) i ugniatamy tak by rozeszły się po całym cieście.
Ser ścieramy na najdrobniejszym oczku, również dodajemy i rozrabiamy.
Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy możliwie cienko. Smarujemy resztą papryki słodkiej. Wycinamy dowolny wzór i układamy na wysmarowanej blaszce.
Pieczemy w 180 st. Pierwsza partia piekła mi się 20 minut, następne coraz krócej (ok. 10). Długość pieczenia zależy od tego jak bardzo maja być chrupiące.
Ja podałam z sambal oelek :)
Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/