Domowa pizza z piekarnika!
Najpierw robimy ciasto :
- około 500-600 g mąki zwykłej (450-500 typ)
- 100 g mąki orkiszowej
- pół paczki świeżych drożdży
- i woda przegotowana do połączenia składników
- łyżeczkę oliwy z oliwek
Szykujemy stolnicę, bądź stół, odliczamy jedną i drugą mąką, skruszamy drożdże, delikatnie powolutku dodajemy najlepiej ciepłą bądź letnią wodę by ciasto szybcej urosło, dolewamy kilka kropel oliwy. Zagniatamy w misce. Gdy otrzymamy jednolita masę którą da się już wyjąć z miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Dwie wkładamy do folii spożywczej lub reklamówki i zamrażamy. Pozostałą część wyjmujemy na posypaną stolnicę mąką. Rozwałkowujemy i przekładamy na posypaną mąką blachę do pieczenia.
Teraz składniki :
SOS pomidorowy. Potrzebujemy :
- Koncentrat pomidorowy
- 1 cebulkę
- przyprawy wedle uznania ( papryka słodka, ostra, zioła, pieprz )
Skrajamy cebulkę w piórka najlepiej, wrzucamy na patelnię z olejem i sypiemy szczyptą soli by cebula zmiękła. Po około 5-6 minutach, gdy się trochę cebulka poddusi dodajemy pół słoiczka małego koncentratu. Dolewamy troszkę wody by masa była gęsta, ale nie za gęsta i nie za rzadka by ciasto nie przemiękło. Doprawiamy według własnego smaku. Ja dodaję paprykę słodką, paprykę ostrą, curyy, oregano, bazylię, zioła prowansalskie.
Smarujemy sosem ciasto zostawiając około 3 cm od brzegów , by zostawić chrupiące brzegi.
Kroimy składniki
będą nam na pewno potrzebne:
- Ser żółty
- Mięsko ( w zależności od uznania- salami, kiełbaska, szynka, drób itp. )
- Bądź warzywa ( jeśli ma być to pizza wegetariańska )
- Można jak najbardziej nałożyć i mięsko i warzywa.
Ucieramy ser żółty na dużych oczkach, który jako pierwszy kładziemy na sos, następnie kładę mięsko – ja kiełbaskę i szynkę lub salami. Następnie paprykę ( czerwona, żółta, zielona ) , jeśli chcę ostrą kroję świeżą papryczkę chili. Wcześniej ugotowanego brokuła kroje drobną i rozrzucam na pizzy. Kukurydza też jest mile widziana.
Udekorowaną pizzę wkładamy do piekarnika i włączamy go na 150 stopni.
Na 3 półce od góry.
Gdy ciasto ładnie się zarumieni, a ser rozpuści można wyłączyć piekarnik.
po około 20-25 minutach pizza jest gotowa – zależnie od grzania piekarnika
SOS do pizzy śmietanowy.
czyli dodatek do zrobionej już pizzy.
Potrzebujemy :
- jogurt naturalny lub śmietanę zależy co mamy w lodówce
- przyprawy
- łyżka majonezu
Cały jogurt przelewamy do miseczki dodając łyżkę majonezu, mieszamy dla jednolitej masy. Ja następnie dodaję przyprawy – dużo curry, sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, zioła prowansalskie, oregano i bazylię.
Pizzę kroimy na równe kawałki i cieszymy się pysznym smakiem własnej pizzy. :)