Domowa pizza z piekarnika!

1 września 2012,
dodał: Dominika
Artykuł zewnętrzny

Najpierw robimy ciasto :

  • około 500-600 g mąki zwykłej (450-500 typ)
  • 100 g mąki orkiszowej
  • pół paczki świeżych drożdży
  • i woda przegotowana do połączenia składników
  • łyżeczkę oliwy z oliwek

Szykujemy stolnicę, bądź stół, odliczamy jedną i drugą mąką, skruszamy drożdże, delikatnie powolutku dodajemy najlepiej ciepłą bądź letnią wodę by ciasto szybcej urosło, dolewamy kilka kropel oliwy. Zagniatamy w misce. Gdy otrzymamy jednolita masę którą da się już wyjąć z miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Dwie wkładamy do folii spożywczej lub reklamówki i zamrażamy. Pozostałą część wyjmujemy na posypaną stolnicę mąką. Rozwałkowujemy i przekładamy na posypaną mąką blachę do pieczenia.

Teraz składniki :

SOS pomidorowy. Potrzebujemy :

  • Koncentrat pomidorowy
  • 1 cebulkę
  • przyprawy wedle uznania ( papryka słodka, ostra, zioła, pieprz )

Skrajamy cebulkę w piórka najlepiej, wrzucamy na patelnię z olejem i sypiemy szczyptą soli by cebula zmiękła. Po około 5-6 minutach, gdy się trochę cebulka poddusi dodajemy pół słoiczka małego koncentratu. Dolewamy troszkę wody by masa była gęsta, ale nie za gęsta i nie za rzadka by ciasto nie przemiękło. Doprawiamy według własnego smaku. Ja dodaję paprykę słodką, paprykę ostrą, curyy, oregano, bazylię, zioła prowansalskie.

Smarujemy sosem ciasto zostawiając około 3 cm od brzegów , by zostawić chrupiące brzegi.


Kroimy składniki

będą nam na pewno potrzebne:

  • Ser żółty
  • Mięsko ( w zależności od uznania- salami, kiełbaska, szynka, drób itp. )
  • Bądź warzywa ( jeśli ma być to pizza wegetariańska )
  • Można jak najbardziej nałożyć i mięsko i warzywa.

Ucieramy ser żółty na dużych oczkach, który jako pierwszy kładziemy na sos, następnie kładę mięsko – ja kiełbaskę i szynkę lub salami. Następnie paprykę ( czerwona, żółta, zielona ) , jeśli chcę ostrą kroję świeżą papryczkę chili. Wcześniej ugotowanego brokuła kroje drobną i rozrzucam na pizzy. Kukurydza też jest mile widziana.

Udekorowaną pizzę wkładamy do piekarnika i włączamy go na 150 stopni.

Na 3 półce od góry.

Gdy ciasto ładnie się zarumieni, a ser rozpuści można wyłączyć piekarnik.

po około 20-25 minutach pizza jest gotowa – zależnie od grzania piekarnika

SOS do pizzy śmietanowy.

czyli dodatek do zrobionej już pizzy.

Potrzebujemy :

  • jogurt naturalny lub śmietanę zależy co mamy w lodówce
  • przyprawy
  • łyżka majonezu

Cały jogurt przelewamy do miseczki dodając łyżkę majonezu, mieszamy dla jednolitej masy. Ja następnie dodaję przyprawy – dużo curry, sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, zioła prowansalskie, oregano i bazylię.

Pizzę kroimy na równe kawałki i cieszymy się pysznym smakiem własnej pizzy. :)

file1346493582



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.