Domowa chińszczyzna
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej
- zielona papryka
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- kawałek świeżego imbiru
- szklanka różyczek kalafiora
- garść zielonej fasolki
- 2 cebule
- 6 łyżek bulionu drobiowego z kostki
- przyprawa 5 smaków
Etapy przygotowania
Pierś kurczaka pociąć na cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym, usmażyć na oleju. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na cienkie paski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i posiekać. Różyczki kalafiora, fasolkę i marchewkę zblanszować, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka podsmażyć cebulę i imbir, dodać pozostałe jarzyny. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Dołożyć mięso, podlać bulionem, smażyć kolejne 3 minuty. Doprawić przyprawą 5 smaków. Podawać gorące, z makaronem sojowym lub ryżowym.