Domowa chałwa

11 czerwca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500 gram sezamu
1 łyżka miodu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka wiórków kokosowych
2 kostki białej czekolady
1 łyżka migdałów
wanilia

Przygotowanie:

Sezam prażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju!)
W blenderze rozcieramy go na konsystencję piasku. Dodajemy miód i ugniatamy.
Tworzymy różne wersje smakowe.
– z rodzynkami
– migdałami – pokrojonymi na 3 części każdy
– wiórkami
oraz wersje bez dodatków
Wypełniamy formę i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
Chałwa już jest gotowa.
Przechowujemy w lodówce.

file1402478227



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...