Dołma turecka

21 września 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1 i 1/4 chudego mięsa baraniego (lub wołowego)
– 20 dag masła
– 20 dag ryżu
– sól, pieprz
– 2 główki białej kapusty
– po szklance bulionu i śmietany
– 1/2 łyżki masła
– 1/2 łyżka mąki

Posiekać mięso, dołożyć masło. Dodać ryż sparzony wrzątkiem, trochę soli i pieprzu i wymieszać. Kapustę obrać z wierzchni liści, wyciąć głąb, sparzyć i po kolei zdejmować liście. Nałożyć do nich farsz, zwijać tak, aby nadzienie nie wypłynęło. Ułożyć w rondlu i zalać śmietaną i bulionem. Dusić pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać  zasmażkę zrobioną z masła i mąki.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...