Dołma turecka

21 września 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1 i 1/4 chudego mięsa baraniego (lub wołowego)
– 20 dag masła
– 20 dag ryżu
– sól, pieprz
– 2 główki białej kapusty
– po szklance bulionu i śmietany
– 1/2 łyżki masła
– 1/2 łyżka mąki

Posiekać mięso, dołożyć masło. Dodać ryż sparzony wrzątkiem, trochę soli i pieprzu i wymieszać. Kapustę obrać z wierzchni liści, wyciąć głąb, sparzyć i po kolei zdejmować liście. Nałożyć do nich farsz, zwijać tak, aby nadzienie nie wypłynęło. Ułożyć w rondlu i zalać śmietaną i bulionem. Dusić pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać  zasmażkę zrobioną z masła i mąki.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....