Macie dosyć tradycyjnego rosołu? Lubicie ten smak, ale chcielibyście czymś go wzbogacić? Koniecznie sprawdźcie propozycje na nietypowe dodatki do rosołu.
Makaron z naleśników
Co kupić?
- jajko
- łyżka śmietanki 30%
- parmezan
- sól
- pieprz
- pietruszka
Przygotowanie:
Na każde jajko, przypada łyżka śmietanki – gdybyście chcieli zwiększyć ilość. Wszystkie składniki wymieszajcie razem i zmiksujcie. Usmażcie jak tradycyjne naleśniki, po czym zrolujcie je i pokrójcie na paski. Dodajcie do rosołu.
Kasza
Co kupić?
- 10 łyżek kaszy krakowskiej
- dwie szklanki wody
- łyżka masła
- sól
- koperek
Przygotowanie:
Do garnka wrzućcie wodę, masło, sól oraz kaszę. Całość gotujcie przez 20 minut – ciągle mieszajcie! Kaszę posypcie koperkiem i dodajcie do zupy.
Lane kluski
Co kupić?
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
Przygotowanie:
Jajka roztrzepcie i wymieszajcie z mąką. Wlewajcie do rosołu cienkim strumieniem.
Kluski wątrobiane
Co kupić?
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka wody
- pół szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Wątróbkę zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie ze sobą jajka, wodę oraz mąkę. Do ciasta dodajcie wątróbkę i bułkę tartą. Kluski układajcie na powierzchni rosołu. Chwilkę zagotujcie.
Z kaszy mannej
Co kupić?
- szklanka suchej kaszy manny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Jajka utrzyjcie z masłem za pomocą miksera lub trzepaczki. Nie przestając wlejcie jogurt i po szczypcie soli oraz cukru. Na koniec dorzućcie kaszę manną. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na pół godziny. Następnie ugotujcie je we wrzątku. Nakładajcie łyżką, aby powstała forma kluseczek. Po wypłynięciu na powierzchnie są gotowe, aby dodać je do rosołu.
zobacz również:
Domowa kostka rosołowa – przepis na mięsną i warzywną wersję |
Wegański rosół – przepis krok po kroku |
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? |
Jak ugotować pyszny rosół? Porady i sprawdzone przepisy |