Doceniony żurek

26 marca 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .

Ugotowałam na delikatnym zakwasie – Pycha !

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1,5 litra delikatnego zakwasu na żurek
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 małych surowych białych kiełbasek
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody

Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .

Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .
Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” ).

file1269594110



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ech, no właśnie... to jest świetne, ale dla osób, które jeszcze nie mają takich zobowiązań.
Kurs excel
> grazynka33 napisał/a: > To jak wynajęte jest to mieszkanie? Bez umowy z notarialnym oświadczeniem...
kosmetyki ujędrniające
Tak, rzeczywiście bywają ratunkiem, zwłaszcza dla suchej skóry. Tylko ta systematyczność... bez...
Narcystyczne zaburzenia osobowości
Niby jest, ale nie każda kobieta potrafi swoich granic bronić. Czasami się wydaje,...