Doceniony żurek
Artykuł zewnętrzny
Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .
Ugotowałam na delikatnym zakwasie – Pycha !
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1,5 litra delikatnego zakwasu na żurek
- 8 ziemniaków średniej wielkości
- 2 duże marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 6 małych surowych białych kiełbasek
- 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
- ½ łyżeczki soli
- 3 szklanki wody
Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .
Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .
Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” ).