Doceniony żurek

26 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie .

Ugotowałam na delikatnym zakwasie – Pycha !

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1,5 litra delikatnego zakwasu na żurek
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 małych surowych białych kiełbasek
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody

Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę .

Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .
Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” ).

file1269594110