Dobra mąka na chleb | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dobra mąka na chleb

16 listopada 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Dlaczego ziarna na mąkę warto mielić w specjalnym  młynku?

W dzisiejszych czasach zapominamy często o najważniejszym- wartościowe, świeże i zdrowe pożywienie powinno towarzyszyć nam każdego dnia.
Badania  naukowe wykazały, że ekologicznie uprawiane rośliny w tym ziarna zbóż zawierają więcej składników odżywczych niż produkowane przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów.
Dla przykładu ekologiczny orkisz(stara zapomniana odmiana pszenicy). Prawie wcale nie poddawana procesom uszlachetniającym, który zawiera pełne macierzyste substancje odżywcze. Jest szczególnie polecana ludziom z dolegliwościami żołądkowymi, jak i alergią na pszenicę.
Ziarno orkiszu zawiera  56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu oraz  2% składników mineralnych. Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe. Orkisz zawiera także więcej, niż którekolwiek ziarno pszeniczne witamin i składników mineralnych. Zaletą orkiszu jest to, że obniża poziom cholesterolu, reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii, zapobiega schorzeniom wątroby, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, wspomaga krążenie oraz wydolność układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia organizm, poprawia krew, skórę, włosy i paznokcie. Jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna. Posiada wysoką wartość  odżywczą.
Mąka wysokiego przemiału jest pozbawiona większej części zarodków, otrębów i warstwy aleuronowej. Wskutek tego traci ona przeważającą część swojej energii i siły życiowej, a także naturalne oleje roślinne i inne składniki odżywcze.

Przykładowo strata składników odżywczych np. witaminy B6 wynosi  71,8 %,  wapnia 60%, fosforu 70,9%, magnezu 84,7 %, potasu 77%, witaminy B1 77,1%, witaminy B2 80%, kwasu nikotonowego 90,8%, sodu 78,3%, chromu 40%, manganu 85,8%, Żelaza 75,6%, miedz 67,9%, cynku 15,9%, selenu 15,9%.
Codzienna świeża porcja zmielonego ziarna dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Otręby zwiększają ruch robaczkowy jelit. Zarodki  bogate w tłuszcz i witaminy są zbawienne dla komórek całego organizmu.  Natomiast związki mineralne- wapń dla kości, magnez dla mięśni, żelazo dla krwi, witamina B1 dla układu nerwowego.
W sklepach ze zdrową żywnością naturalne pełne zboże sprzedaje się na ogół bez zewnętrznej łuski. Ziarna jej pozbawione zachowują swoją żywotność dopóty dopóki nie zostanie naruszona ich cienka warstwa celulozy. Jest ona bardzo odporna na wpływy  chemiczne, ale nie mechaniczne.
Aby jakość mąki i produktów zbożowych utrzymać na najwyższym poziomie powinno przestrzegać się następujących zaleceń.  Mąka powinna być możliwie jak najświeższa, gdyż jej jakość szybko się pogarsza w miarę upływu czasu. Także ziarna należy rozdrabniać tuż przed gotowaniem.
Do tego celu najlepiej nadaje się mały młynek o kamiennych  żarnach.
W Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek Warszawa w takim młynku możesz sobie zmielić ziarna na musli albo mąkę.
Z zakupionych ziaren orkiszu możesz również zrobić np. kotlety: 2 szklanki orkiszu namoczyć na noc. Następnie gotować  około 1 godziny. Ugotowany orkisz zmielić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, można dodać rozdrobnione ugotowane warzywa. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na patelni. Na zdrowie!

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność Ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek www.waszsklep.com.pl

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz