Do czego można wykorzystać dynię?

25 września 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dynia to jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw. Wspaniały pomarańczowy kolor oraz duży okrągły kształt sprawiają, że nie sposób nie zauważyć jej na miejskim straganie lub w sklepach. Jednak wygląd to niejedyna zaleta dyni. Oprócz niego posiada także szereg właściwości, które są cenne dla organizmu. Oba czynnik sprawiają, że to warzywa ma wiele zastosowań. Jakich? Odpowiedź na to pytanie poniżej.

dynia2

Kulinaria

Wielu Polaków zapytanych o jedzenie dyni odpowiada, że najczęściej jada jej pestki. I choć mają one niezaprzeczalnie ogromną wartość to nie należy się tylko do nich ograniczać. Miąższ dyni posiada sporo witaminy C (przydatnej w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę!), zawiera wiele beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, błonnik pomagający walczyć z nawracającymi zaparciami oraz witaminę E, sprzyjającą dobrej kondycji włosów i skóry. Jak wykorzystać pomarańczowe warzywo w kuchni? Najpopularniejszym wariantem jest zupa krem z dyni. Jej przygotowanie to nic innego jak dodanie pod koniec gotowania klasycznego bulionu połowy dyni i zmiksowania całości na gładką masę. Wielu smakoszy zachwala leczo z dyni – często jest ona stosowana wymiennie z cukinią. Pomarańczoa

Ozdoby

Ze względu na swój wygląd zewnętrzny dynia jest bardzo wdzięcznym składnikiem różnych ozdób domowych. Nie wszyscy co prawda obchodzą Halloween, ale wiele Polaków wydrąża dynie i robi z nich lampiony, które idealnie komponują się z jesienną dekoracją balkonu lub tarasu. Popularne są także stroiki z dyni (wraz z suszonymi liśćmi, żołędziami, kasztanami, jarzębiną), które często stanowią ozdobę wazonów lub mis nagrobkowych sprzedawanych przez zakłady kamieniarskie takie jak http://nagrobki-granitex.pl. Wiele amatorów ogrodnictwa wydrąża też dynie na doniczki do kwiatów, np. cieszących się dużym zainteresowaniem wrzosów.

Przetwory

Dynia posiada jednak jedną wadę – pojawia się w sklepach warzywnych i na straganach tylko raz do roku. Na szczęście należy do produktów, które długo nadają się do spożycia i świetnie się konserwują. Chcesz zachować jej smak jak najdłużej? Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się dyniowe przetwory. Prym wiodą te na słodko. Najczęściej spotykane są dżemy z dyni z dodatkiem takich składników jak pomarańcza, cytryna, lawenda czy imbir. Wielu Polaków przygotowuje też konfitury z dyni i jabłek. Często w spiżarniach gości też dynia w wariancie wytrawnym, np. marynowane kosteczki dyni w occie czy keczup z dyni, który sprawdza się jako dodatek do przystawek na rodzinnych imprezach

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz