Do czego dodawać gałkę muszkatołową? Ta przyprawa wspomaga odchudzanie
Gałka muszkatołowa znana jest głównie ze swoich walorów podkreślających smak potraw. Jednak jak każda przyprawa, ma też właściwości prozdrowotne, o których koniecznie musisz wiedzieć. Jest ogromnym sprzymierzeńcem w walce z nadmiernym apetytem i nadprogramowymi kilogramami. Wystarczy dodawać ją codziennie do potraw, aby uzyskać efekt szczuplejszej sylwetki bez większego wysiłku. To doskonały wspomagacz walki z nadwagą, który kupisz w każdym sklepie.
Przyprawę tę pozyskuje się z wysuszonych nasion muszkatołowca korzennego, a konkretnie z wewnętrznej ich części. Pochodzi z wysp Indonezji, a pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w sanskrycie, bowiem Hindusi docenili ją wiele wieków temu,tworząc podstawy ajurwedy. Do Europy sprowadzili ją Arabowie w VI w. p.n.e. Była wówczas niezwykle drogą przyprawą. Można nabyć ją w postaci sproszkowanej, ale ze względu na szybkie ulatnianie się zapachu, sprzedawana jest także w postaci zasuszonego jądra nasiennego, które ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio przed użyciem.
Do czego dodawać gałkę muszkatołową?
Doskonale komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi daniami. Zazwyczaj stanowi dodatek do gulaszu i innych mięsnych dań z każdego rodzaju mięsa, a zwłaszcza z kurczaka, do kremowych zup, potraw z warzywami i ryżem, potraw z ziemniaków, do sosu beszamelowego, dań kuchni azjatyckiej. W deserach świetnie sprawdzi się z gorącą czekoladą, piernikiem, słodkimi musami, jako przyprawa do grzanych win i smakowych kaw.
Należy dawkować ją w rozsądnej ilości ze względu na psychoaktywne działanie powodowane obecnością mirystycyny, ale uwaga – przyprawa nie jest stosowana do narkotyzowania się ze względu na nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak konwulsje, palpitacje, nudności, dolegliwości bólowe, zaburzenia widzenia, stany lękowe, delirium, oszołomienie, tachykardia. Objawy te mogą wystąpić po spożyciu dużej ilości, około 60 g (mniej więcej 12 łyżeczek sproszkowanej przyprawy, a więc naprawdę sporo). W niewielkich ilościach jest to bardzo cenna i całkowicie bezpieczna przyprawa. Uważana jest też za afrodyzjak.
Lecznicze właściwości przyprawy
Gałka muszkatołowa hamuje apetyt, pomaga zwalczyć uczucie pełności po posiłku, pozbyć się wzdęć, gazów i niestrawności. Jej systematyczne spożycie wspiera procesy trawienne. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, wspomaga mikroflorę jelitową, zapobiega zakrzepicy, pomaga przeciwdziałać miażdżycy i obniżyć poziom złego cholesterolu. Pomaga dłużej czuć sytość po posiłku, przez co zmniejsza potrzebę podjadania.
Regularne dodawanie gałki do potraw zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, co przekłada się na lepszy nastrój, a obecność metyloeugenolu obniża uczucie lęku. Stymuluje przepływ krwi w naczyniach, przez co uważana jest za dobry środek na potencję. Mimo szeregu właściwości wspierających zdrowie, powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące.
Aby korzystać z wszystkich dobrodziejstw tej niezwykłej przyprawy wystarczy, że dodamy szczyptę do naszego posiłku lub do kawy czy herbaty. Z pewnością nie przesadzimy w ten sposób z ilością, a będziemy cieszyć się smakiem każdego dania i w pełni bezpiecznym działaniem na korzyść naszego zdrowia i sylwetki.