Dlaczego warto pić czarną herbatę?

18 października 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Herbata towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, jest nieodzownym elementem rytuałów religijnych, wyznacznikiem szlaków handlowych oraz napojem o znaczeniu kulturowym. Atrakcyjny smak herbaty łączy się także z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Przedstawiamy główne powody, dla których warto codziennie sięgać po kubek herbaty.

Herbata stanowi nie tylko część dziedzictwa kulturalnego, lecz także jest środkiem skutecznie chroniącym nasz organizm przed wieloma problemami zdrowotnymi. Tradycyjnie wymienia się cztery gatunki herbat, czyli: czarna, biała, żółta i zielona. Istotne jest jednak, aby susz, który pijemy, pochodził z certyfikowanych plantacji i nie zawierał szkodliwych substancji chemicznych. Przykładem takiego produktu są herbaty Loyd, które charakteryzują się wysoką jakością, a wybór produktów jest na tyle bogaty, że nawet osoby, nieprzepadające za smakiem klasycznej, czarnej herbaty, znajdą coś dla siebie i będą mogły cieszyć się korzyściami z jej zdrowotnego działania, niezależnie od własnych preferencji smakowych. Dostępne obecnie wyniki badań naukowych nad herbatą dowodzą, że herbata czarna jest równie zdrowa, jak herbata zielona, choć obie oddziałują na organizm nieco inaczej.

Jedną z podstawowych zalet herbaty jest to, że stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami, i to jedyny produkt, który posiada tak duże ilości antyoksydantów, jednocześnie nie zawierając kalorii. W herbacie obecna jest teina, która działa na organizm pobudzająco. Dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, wspomaga produkcję soków trawiennych i hamuje rozwój bakterii. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne. Jej zawartość w herbacie czarnej jest dwa razy wyższa niż w zielonym naparze, podobnie herbaty ekspresowe mają więcej teiny niż liściaste. Ponieważ napar zawiera związki fluoru, sprzyja zdrowiu naszych zębów. Zapobiega też tworzeniu się kamienia nazębnego, próchnicy, a ponadto wzmacnia kości. Picie herbaty wydłuża także czas koncentracji i jest przydatne przy skupianiu uwagi.

Praca opublikowana na łamach European Journal of Clinical Nutrition dowodzi, że herbata nie tylko nawadnia tak samo dobrze jak woda, ale także zabezpiecza przed chorobami serca i niektórymi nowotworami. Badania Dr Carrie Ruxton i zespołu z londyńskiego College’u Królewskiego dowodzą natomiast, że picie 3-4 filiżanek herbaty dziennie znacznie zmniejsza ryzyko zawału. Natomiast w Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki badań, według których codzienne spożycie nawet połowy filiżanki herbaty może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.

Naczynia z białej porcelany znakomicie pasują do serwowania herbaty – równomiernie się nagrzewają, doskonale podkreślają barwę naparu, są bardzo eleganckie… Jednak w wielu dawnych, zasłużonych „kulturach herbacianych“ – np. w Maroku – od wieków podaje się herbatę w szklankach, co trudno przecież uznać za przejaw złego gustu. To, w czym pijemy herbatę, nie jest tak ważne jak to, jaką herbatę pijemy – dobra, dobrze zaparzona herbata będzie smaczna zarówno w porcelanowej filiżance, w szklance, jak i w ceramicznym kubku. Jakość jest kluczowym filarem marki Loyd. Pieczołowicie opracowana i wdrożona Polityka Jakości jest gwarantem, że produkty są najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia i legalne.

Herbatę sypką należy parzyć w czajniczku i po zamieszaniu przelać do filiżanki. Herbatę w torebce najczęściej przygotowuje się bezpośrednio w filiżance lub kubku – torebki ekspresowe zostały stworzone m.in. po to, by uprościć procedurę i ograniczyć ilość akcesoriów. Herbaty Loyd w piramidkach to także większe bezpieczeństwo użytkowania, poprzez wyeliminowanie w torebce wszelkich elementów metalowych i zastosowanie ultrasonicznej technologii formowania saszetki, co wyeliminowało potrzebę stosowania kleju. Ponadto piramidki umożliwiają porcjowanie dużych ilości herbaty i owoców, szybsze zaparzanie herbaty, podczas którego uwalnia się bogactwo smaku, bowiem zwiększona objętość torebki umożliwia lepszą cyrkulację wody. Herbatę czarną parzymy przez 4-5 minut, w temperaturze wynoszącej 95 stopni. Zbyt długo parzona herbata traci swoje cenne składniki odżywcze, ale wbrew powszechnie panującej opinii nie wytwarza szkodliwych związków chemicznych.

Picie odpowiednio przyrządzonej herbaty działa zbawiennie na nasz organizm, a kilka przedstawionych faktów powinno sprawić, że od tej pory herbata będzie Państwu smakowała jak nigdy.