Odmawiasz sobie wszystkiego, żeby tylko osiągnąć wymarzoną sylwetkę? Chodzisz smutna i przygnębiona? A może w czasie sesji wypijasz hektolitry kawy, a i tak zasypiasz nad książką? Przestaw się na gorzką czekoladę, naprawdę warto!
- Najnowsze badania amerykańskich uczonych mówią, że czekolada zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
- Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu
- Zdaniem uczonych, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.
- Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone wino) – spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko po spożyciu gorzkiej czekolady.
- Ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor.
- W 100g tabliczce gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu (mniej więcej tyle ile wynosi zapotrzebowanie na ten pierwiastek u dorosłej osoby), który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy – poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.
- Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Helsinek wykazały, że czekolada pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Według nich dzieci matek, które jadły w ciąży regularnie ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne.
- Spośród wszystkich słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające próchnicy. Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao!! Niebawem mycie zębów może stać się o wiele przyjemniejsze!
Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Fajne przepisy na czekoladowe łakocie na walentynki
- Przepis na domową czekoladę
- Wszystko co trzeba wiedzieć o czekoladzie
- Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy