Tylko bezpieczne odchudzanie ma sens. Celem diety powinna być poprawa stanu zdrowia i samopoczucia, a wygląd – to tak naprawdę „efekt uboczny”. Zanim więc zaczniemy przekopywać Internet w poszukiwaniu diety-cud stosowanej przez celebrytów, powinniśmy zapoznać się z kilkoma faktami na temat diety. To nie tylko pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy, ale przede wszystkim ochroni nas przed efektem jo-jo i konsekwencjami zdrowotnymi „diet-cud”.
Diety ekstremalne mogą być niebezpieczne
Po diety ekstremalne sięgają najczęściej osoby niecierpliwe, chcące efektów niemal od razu i bez wysiłku ze swojej strony lub też ci, którym nie udało się zrzucić nadmiaru kilogramów innymi sposobami. „Zaletą” diety ekstremalnej jest to, że pozwala ona zrzucić w krótkim czasie od kilku do nawet kilkunastu kilogramów, ale jakim kosztem? Właśnie! Kosztem zdrowia, a nawet życia. Takie „cud-diety” najczęściej opierają się na restrykcyjnych zasadach np. piciu tylko „cudownego” koktajlu o właściwościach odchudzających jak miało to miejsce w przypadku diety dr-a Linna – popularnej w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien wierzyć, że istnieje „cud-mikstura”, pozwalająca wyeliminować z naszego organizmu zbędny tłuszcz i kilogramy, bez wysiłku, aktywności i zaangażowania z naszej strony! Tajemnicą większości diet ekstremalnych jest drastyczne obniżenie dziennej podaży kalorii, a co za tym idzie – niedostarczanie organizmowi substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Podczas stosowania takiej diety organizm człowieka czerpie składniki odżywcze ze zgromadzonych zapasów i dlatego początkowo wszystko wydaje się być w jak najlepszym porządku – chudniemy i czujemy się dobrze. Jednak zapasy się kiedyś kończą i dochodzi do niedoborów w organizmie, czasem bardzo poważnych, skutkujących pogorszeniem kondycji nie tylko skóry, włosów, paznokci, wzroku, koncentracji czy pogorszeniem ogólnego samopoczucia, ale i komplikacjami w pracy serca, mózgu, wątroby czy nerek. Dlatego właśnie diety ekstremalne są niebezpieczne!
Czasem polegają one też na wyeliminowaniu tylko jakichś określonych składników lub stosowaniu tylko wybranych z nich. To także może się skończyć tragicznie dla naszego zdrowia. Dlaczego? Bo nasz organizm potrzebuje wielu różnorodnych składników, tyle, że dostarczanych w odpowiednich ilościach, żadnego z nich nie może w naszej diecie zabraknąć.
Dobra dieta jest zbilansowana i zrównoważona
Dobra dieta jest nie tylko skuteczna, ale przede wszystkim dobra dieta to dieta bezpieczna. Nie może narażać na szwank naszego zdrowia. Powinna więc być to dieta zbilansowana i przygotowana zgodnie z indywidualnymi potrzebami naszego organizmu. Tak naprawdę, gdybyśmy właściwie się odżywiali i prowadzili aktywny tryb życia, nie mielibyśmy problemów z wagą. Dlatego dieta to nie wyrzeczenie się tego, co kochamy jeść przez jakiś tam czas, ale zmiana na stałe stylu życia i nawyków żywieniowych. Aby nasza dieta była dobra, zdrowa i bezpieczna, powinniśmy poszukać pomocy u specjalisty, który stworzy dla nas taką zbilansowaną i zrównoważoną dietę. Obecnie znalezienie dietetyka nie jest problemem, przyjmują w przychodniach, w klubach fitness czy ogłaszają się w Internecie. W żadnym wypadku nasza dieta nie powinna opierać się o nasze własne pomysły, jeśli nie są one poparte fachową wiedzą.
Odchudzanie powinno przebiegać stopniowo
O skutecznym odchudzaniu możemy mówić wtedy, gdy jest ono bezpieczne i przynosi trwałe efekty. Aby tak było powinno ono postępować stopniowo. Zbyt szybki spadek wagi wiąże się nie tyle z pozbyciem się tkanki tłuszczowej, co z odwodnieniem, utratą masy mięśniowej i wyniszczeniem organizmu. Tkanka tłuszczowa zaś jest nadal… Dlatego też im szybciej schudniemy, tym szybciej dopadnie nas efekt jo-jo. Aby trwale pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej trzeba ją „spalić”, czyli zmusić organizm do czerpania z niej energii. Wiedzą o tym wszyscy kulturyści oraz ci, którzy świadomie pracują nad swoim ciałem na siłowniach. Organizm zacznie czerpać energię z wewnątrz (naszych tłuszczowych zapasów) dopiero wówczas, gdy brakować mu będzie energii dostarczanej z zewnątrz. Ważne jest więc co i jak jemy oraz jak wydatkujemy naszą energię. Im więcej aktywności przy odpowiedniej diecie redukcyjnej, tym lepszy i trwalszy efekt. Należy przy tym pamiętać, że dieta redukcyjna to nie odchudzanie, a system żywieniowy oparty na bardzo konkretnych zasadach i wyliczeniach. Najprościej mówiąc polega na kontrolowaniu dostarczanych organizmowi kalorii w oparciu o wyznaczony cel i związane z tym zapotrzebowanie naszego organizmu. Dieta redukcyjna jest stopniowym i rozciągniętym w czasie, ale za to skutecznym, procesem redukcji tkanki tłuszczowej. Wymaga na początku wsparcia specjalisty.
Jesteś tym, co jesz!
Skuteczne odchudzanie wymaga od nas zaangażowania, planowania i konsekwencji, ale nie jest czymś nieosiągalnym dla przeciętnego człowieka. Wystarczy na początek silna i głęboka motywacja oraz świadomość, że jest to przemiana często całego stylu życia i powinna być trwała. Żadna dieta nie zapewni nam zdrowia i pięknej sylwetki, jeśli po osiągnięciu zamierzonego efektu wrócimy do starych – i często bardzo złych – nawyków żywieniowych.
Dania bez glutenu (fot. dietakalibra.pl)
W takim razie, co jeść, żeby schudnąć?
Odpowiedź jest prosta. Wszystko. Naszemu organizmowi potrzebne są: produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko oraz jego przetwory, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, a także tłuszcze. Kluczem jest nie to, co jemy, ale ile, w jakich proporcjach oraz jakiej jakości. Wiadomo, że najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są produkty jak najmniej przetworzone. Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe z pełnego ziarna, razowy
Ale oprócz tego, że wiemy, co mamy jeść powinniśmy jeszcze wiedzieć, jak jeść, aby schudnąć.
Tutaj należy ściśle zastosować się do piramidy żywieniowej, która określa nasze dzienne zapotrzebowanie na składniki z poszczególnych grup produktów spożywczych.
Każdy z nas powinien zjadać około 4-5 posiłków dziennie. W każdym z nich powinny znajdować się produkty z pierwszej grupy, czyli te znajdujące się na samym dole piramidy żywieniowej, a więc produkty zbożowe. Oczywiście pamiętajmy o urozmaiceniu! Nie jemy pięć razy w ciągu dnia tego samego produktu! Następna grupa w piramidzie to warzywa – tu wskazanych jest około 4 porcji na dzień. Warzywa zawierają bardzo cenne dla organizmu składniki odżywcze: witaminy, mikroelementy, błonnik i są przy tym niskokaloryczne. Kolejny „szczebelek” piramidy stanowią owoce. Można spożywać około 3 porcji dziennie. Wyjątek stanowią osoby mające problemy ze stężeniem trójglicerydów TG we krwi oraz osoby będące na diecie redukcyjnej – one powinny ograniczyć spożycie owoców. Następna grupa produktów, które powinny każdego dnia znaleźć się w naszej diecie, to nabiał. Produkty mleczne dostarczają organizmowi białko oraz wapń i powinny znaleźć się codziennie w dwóch porcjach. Również każdego dnia nasz organizm powinien otrzymać jedną porcję z grupy przedostatniej w piramidzie, mianowicie z grupy: mięso, ryby i nasiona roślin strączkowych. Powinny być one stosowane naprzemiennie, ale mięso nie częściej niż 3 – 4 razy w tygodniu. Na samym szczycie piramidy znajdują się tłuszcze. I one także powinny, choć w minimalnej ilości, być składnikiem naszej codziennej diety. Choćby ze względu na fakt, iż są niezbędne do wchłaniania przez nasz organizm niektórych witamin. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze to produkty bardzo kaloryczne i odrobina dodana podczas przygotowywania głównego posiłku jest w zupełności wystarczająca. Pamiętajmy też, że mamy wiele produktów ukrywających w sobie gigantyczne pokłady tłuszczów np. batoniki, chipsy i wszystkie fast foody. To właśnie to , czego należy unikać, aby schudnąć.
Wszyscy zabiegani, niemający czasu na samodzielne przygotowywanie pełnowartościowych i zbilansowanych posiłków mogą skorzystać ze strony: https://dietakalibra.pl/ , gdzie nie tylko skontaktują się ze specjalistami, ale też dowiedzą się skutecznie i bezpiecznie schudnąć.