Dietetyczne sposoby na obrzęki nóg

6 czerwca 2012, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Aby zmniejszyć uciążliwe obrzęki kończyn (często występujące np. w czasie ciąży) należy przede wszystkim ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Jak to zrobić?

  • Kupując ser wybierz biały zamiast żółtego. Wybierając ser biały postaraj się wybrać serwatkowy.
  • Więcej soli zawierają wędliny suche, więc staraj się ich unikać.
  • Pieczywo białe zastąp ciemnym, razowym (czy wiesz, że bagietki mają najwięcej soli z pośród różnych rodzajów pieczywa?!).
  • Stosuj wodę niskosodową do przygotowania kawy czy herbaty stosuj wodę z butelki, „kranówa” zawiera sporo jonu sodowego.
  • Wybieraj mleko pasteryzowane, wyeliminuj całkowicie mleko w proszku.
  • Do przyprawiania dań stosuj świeże zioła lub gotowe mieszkanki nie zawierające soli lub glutaminianu soli.
  • Staraj się unikać ketchupu, musztardy, chrzanu itp. często zawierają spore ilości sodu.
  • Czytaj uważnie etykiety wszystkich produktów i wybieraj produkty o najmniejszej ilości soli.
  • Unikaj produktów o długim terminie przydatności, najczęściej są konserwowane solą.
  • Podczas gotowania sól dodaj pod koniec, w ten sposób mniejsza ilość soli zostanie wchłonięta do potrawy.
  • Unikaj produktów zawierających glutaminian sodu.
  • Wyklucz ze swojej diety krakersy, słone paluszki, chipsy, słone orzeszki, zupy z torebek, gotowe sosy w proszku.
  • Staraj się nie spożywać kiszonek i warzyw w puszce – zawierają zdecydowanie więcej soli niż gotowane czy surowe warzywa.
  • Jeżeli musisz dosalać potrawy, korzystaj z soli potasowej.
  • Jedz tłuste ryby co najmniej trzy razy w tygodniu.
  • Unikaj mocnej kawy i herbaty.
  • Pamiętaj o spożywaniu warzyw i owoców – minimum 500 g dziennie.
  • Staraj się znaleźć czas na codzienną aktywność fizyczną.
  • Przyprawiaj dania świeżą natką pietruszki.
  • Jedz arbuzy, melony oraz pomidory pod wszelką postacią i niesolone ziemniaki – pomagają pozbyć się obrzęków!

ilość soli dozwolona w ciągu dnia to 6g czyli 1 łyżeczka soli, przykładowo:

w jednej kostce rosołowej znajdziemy 6,6 g soli, podobną ilość znajdziemy w: 100 g oliwek zielonych, małej (4o g) paczuszce chipsów lub w 25 szt. paluszków (6 g soli),
5 plasterków szynki, to 2,5 g soli,
100 g bagietki zawiera 1,5 g,
100 g płatków kukurydzianych, to pół łyżeczki soli (3 g), taka sama ilość jest zawarta w trzech plasterkach salami oraz w 35 g warzyw z puszki (groszek, kukurydza)
i dla odmiany – 100 g płatków owsianych, to niespełna 0,05 g soli
5 kg świeżych surowych warzyw lub 3 kg surowych ziemniaków – pół łyżeczki, czyli 3 g soli

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Dietetyczne sposoby na obrzęki nóg

  1. avatar wypad pisze:

    Podobno niektóre tłuste ryby źle działają na organizm gdy jemy je częściej niż 1 – 2 razy w tygodniu

  2. avatar Bożena pisze:

    Dobre rady –ale czasem ciężko się dostosowac do nich, a nogi dalej puchną..

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...