Dietetyczna zapiekanka ziemniaczana. Jestem na diecie i jem do woli
Zapiekanka ziemniaczana przygotowana według tego przepisu jest niskokaloryczna i dostarcza wartościowych składników odżywczych. Jeśli jesteś na diecie lub zwracasz uwagę na wysokość kalorii w swoich potrawach koniecznie musisz przygotować to pyszne i nieskomplikowane danie.
Wołowina, która jest źródłem białka, wspiera regenerację mięśni i dostarcza niezbędnych aminokwasów, żelaza oraz witamin z grupy B. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, które są głównym źródłem energii, a także błonnika i potasu, korzystnie wpływających na układ sercowo-naczyniowy. Niskotłuszczowe mleko jest źródłem wapnia niezbędnego dla zdrowia kości, a dzięki minimalnej ilości tłuszczu danie jest lekkostrawne. Na 100 g dania:
Białka – 8,3 g
Tłuszcze – 1,5 g
Węglowodany – 10,2 g
Kalorie – 87,8 kcal
Składniki:
1. Wołowina – 500 g
2. Ziemniaki – 700 g
3. Mleko (niskotłuszczowe) – 100 ml
4. Sól do smaku i ulubione przyprawy: papryka słodka, kurkuma, kmin rzymski lub majeranek i estragon
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Mleko rozcieńczyć „bulionem”, w którym gotowały się ziemniaki, w proporcji 1:1. Ziemniaki rozgnieść na puree, stopniowo dodając rozcieńczone mleko. Puree nie powinno być rzadkie, więc mleko należy dodawać powoli.
Mięso zmielić (lub użyć gotowego mielonego), dodać trochę wody i dusić na patelni pod przykryciem z przyprawami. Formę do zapiekania posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę puree wyłożyć na dno formy i równomiernie rozłożyć. Następnie na puree wyłożyć mięso, wyrównać i lekko ubić. Resztę puree wyłożyć na wierzch i wyrównać. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki, aby zapiekanka stężała i nie rozpadała się przy krojeniu. Podawać można, dekorując zieleniną: pietruszką lub koperkiem. Można także podać ze śmietaną albo jogurtem greckim.
Smacznego!