Dietetyczna sałatka jarzynowa
Artykuł zewnętrzny
Sałatka jarzynowa z popularnych u nas warzyw to nieodłączny element codziennego i świątecznego menu. Jest smaczna i pożywna, a jej walory zdrowotne wynikają z różnorodności składników. Osoby dbające o linię mają jednak obawy, że dodatek majonezu czy oliwy z oliwek jest zbyt kaloryczny.
Jak więc odchudzić sałatkę warzywną, by jej smak nie stracił na wyrazistości? Niektórzy rezygnują z dodatku ziemniaków, inni wybierają niskokaloryczny majonez z oferty sklepów ze zdrową żywnością, inni stawiają na domowy majonez lub zamienniki takie jak np. odpowiednio przyprawiony jogurt. Pomysłów jest wiele, a my poniżej prezentujemy naszą wersję dietetycznej sałatki jarzynowej:
Składniki:
2 średnie marchewki
1 duża pietruszka
pół małego korzenia selera
3 różyczki kalafiora lub brokuła
kukurydza – pół puszki
1 por (tylko biała część)
2 ogórki konserwowe
50 ml dietetycznego majonezu lub jogurtu naturalnego przyprawionego wg własnego gustu
pieprz, sól, oraz ewentualnie inne przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Obrać i ugotować warzywa korzeniowe i białą część pora. Pokroić ogórki. Po ostudzeniu ugotowane warzywa pokroić w dość drobną kostkę, pora posiekać na cienkie plasterki i dodać pokrojone ogórki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość dobrze wymieszać, a następnie dodać majonez lub jogurt oraz przyprawy.
Smacznego!
Dajcie znać w komentarzach, jak pomysłowo odchudzacie swoje potrawy!