Dieta wysokobiałkowa odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia, np. podczas terapii onkologicznej, regeneracji po rozległych oparzeniach lub zranieniach czy w chorobach, którym towarzyszy wysoka gorączka. Posiłki bogate w białko wzmacniają wyniszczony chorobą organizm, ułatwiają odbudowę tkanek oraz dodają energii. Dodatkowo, odpowiednio zbilansowany jadłospis zmniejsza uciążliwe skutki leczenia i stymuluje układ odpornościowy. Podstawowym celem stosowania diety wysokobiałkowej w chorobie jest niedopuszczenie do utraty wagi i niedożywienia pacjenta, które mogą skutkować tym, że organizm nie udźwignie trudnego procesu powrotu do zdrowia. Pamiętajmy, że posiłki powinny, nie tylko zawierać odpowiednią ilość składników odżywczych, ale także mają być smaczne, apetyczne i uwzględniać preferencje żywieniowe pacjentów. Oto kilka wysokobiałkowych przepisów dla osób zmagających się z chorobą.
1. Śniadanie – jaglanka na mleku z malinami i pestkami
Do przygotowanie jaglanki potrzebujemy:
- 4 łyżki suchej kaszy jaglanej,
- około 1 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu,
- 4 łyżki malin,
- łyżeczka pestek dyni,
- łyżeczka pestek słonecznika.
Zaczynamy od ugotowania kaszy na mleku, trwa to około 15-20 minut, po czym przekładamy ją do miski. Do kaszy dorzucamy owoce oraz pestki i wszystko razem mieszamy. To danie dostarczy nam około 15 g białka na porcję.
2. Drugie śniadanie – omlet z ciecierzycy
Składniki niezbędne do wykonania omleta to:
- 6 łyżek mąki z ciecierzycy,
- około 70ml napoju sojowego niesłodzonego,
- przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, oregano),
- dodatki : groszek, marchewka, cebula, szczypiorek.
Na początek wsypujemy mąkę do miski, dodajemy trochę przypraw, dolewamy napój sojowy i mieszamy. Całość powinna mieć gęstą konsystencję. Odstawiamy na chwilę, a w tym czasie kroimy warzywa. Do mąki dodajemy cebulę, groszek, marchewkę oraz szczypiorek. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy masę i pieczemy z obu stron aż omlet się zarumieni. Porcja omletu z ciecierzycy to 25,4 g białka.
3. Obiad – warzywny gulasz z cukinią i białą fasolą
Do przygotowania tego dania potrzebujemy następujących składników:
- 1 cukinia,
- 1 czerwona cebula,
- trochę oleju do smażenia,
- 3 ząbki czosnku,
- 400g ugotowanej fasoli Jaś,
- 2 puszki pomidorów,
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Najpierw kroimy cebulę w piórka, cukinię w kostkę, a ząbki czosnku w plasterki. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Wsypujemy cebulę i podsmażamy około 4 minuty. Gdy cebula zmięknie dodajemy czosnek i chwilę smażymy, cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia. Pora na dorzucenie cukinii. Smażymy warzywa przez kilka minut, do czasu aż się zarumienią. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Następnie gotujemy bez przykrycia przez koło 20 minut, aby pomidory odparowały, warzywa zmiękły, a sos nieco zgęstniał. Na koniec wsypujemy fasolę. W porcji gulaszu znajdziemy około 11 g białka.
4. Kolacja – pieczywo z warzywnym twarożkiem
Do przygotowania podwieczorku wystarczy:
- 2 kromki pieczywa,
- 50 g twarogowego sera półtłustego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- garść rukoli,
- 1 pomidor,
- natka pietruszki,
- sól do smaku.
Zaczynamy od sparzenia pomidora, obrania go i pokrojenia w kostkę. Rukolę myjemy, a następnie drzemy na kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy z pieczywem. To danie zawiera około 10 g białka.
Więcej ciekawych przepisów i informacji znajdziemy wpisując dieta wysokobiałkowa na zywieniemaznaczenie.pl. Ta strona odpowie na wszystkie pytania dotyczące odżywania w chorobie i wpływu posiłków bogatych w białko na leczenie.