Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać?

26 stycznia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dobre samopoczucie jest niezwykle istotne, by prowadzić udane i szczęśliwe życie. Gdy czujesz, że w organizmie dzieje się coś nie tak, ciężko skupić się na samorealizacji czy relaksie. Coraz więcej osób zgłasza dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nierzadko związane są one z SIBO, czyli zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Co warto wiedzieć o tym schorzeniu i w jaki sposób można się go pozbyć, by znowu cieszyć się zdrowym brzuchem? Poznaj przydatne dietetyczne porady.

hortex dieta sibo

SIBO – co to jest?

SIBO to przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Dolegliwości, które wiążą się z tym schorzeniem, mogą sprawiać duży dyskomfort na co dzień. Czasem wręcz utrudniają funkcjonowanie. To normalne, że układ pokarmowy jest miejscem życia wielu gatunków bakterii. Problem pojawia się, gdy w jelicie cienkim jest ich więcej niż w okrężnicy. Zaburza to równowagę bakteryjną i jest przyczyną występowania dolegliwości1.

SIBO towarzyszy często:

  • zespołowi jelita drażliwego;
  • zaburzeniom motoryki układu pokarmowego;
  • problemom z właściwą odpornością;
  • wadom anatomicznym układu pokarmowego;
  • przewlekłemu zapaleniu trzustki, celiakii, mukowiscydozie, chorobie Leśniowskiego-Crohna, chorobom wątroby2.

W jaki sposób można zdiagnozować swoje problemy żołądkowe, by upewnić się, że pochodzą one z nadmiernie rozrośniętej flory bakteryjnej jelit? Przede wszystkim, skonsultować je z lekarzem. Jeśli uzna to za stosowne, specjalista zleci wykonanie badania oddechowego. Sprawdza się bowiem obecność wodoru bądź metanu w wydychanym powietrzu3.

dieta sibo

Co jeść przy SIBO? Sposób na złagodzenie objawów

Przy potwierdzonych badaniami dolegliwościach związanych z SIBO zaleca się antybiotykoterapię. Ma ona za zadanie zmniejszyć ilość bakterii w układzie pokarmowym, a dokładniej w jelicie cienkim. Nie bez znaczenia w leczeniu objawów tego zespołu jest dietoterapia. Właściwy dobór pokarmów może bowiem znacznie poprawić komfort życia pacjenta z SIBO i wspierać jego walkę z oznakami nieprawidłowości w układzie trawiennym4.

Low FODMAP to dieta, która opiera się na zmniejszeniu ilości fermentujących węglowodanów (cukrów): oligo-, di- i monosacharydów oraz polifenoli. To właśnie nadmiar tych cząstek sprawia, że jelita nie radzą sobie z ich skutecznym rozkładaniem oraz wchłanianiem5. Aby określić, które produkty niekorzystnie wpływają na organizm, konieczne jest wyeliminowanie pożywienia najczęściej sprawiającego tego typu problemy.

Warto pamiętać, że usunięcie z diety pokarmów bogatych w niektóre węglowodany nie jest rozwiązaniem stałym, lecz przejściowym. Takie ograniczenia powinny trwać zaledwie kilka tygodni, by przekonać się, co służy twojemu organizmowi, a co zdecydowanie powinno zniknąć z jadłospisu na stałe. Poszczególne produkty włączane są do diety stopniowo, by mieć pewność, które z nich odpowiadają za nieprzyjemne, a czasem również bolesne, objawy.

Low FODMAP – składniki, które należy wykluczyć z diety:

  • fruktoza, którą znajdziesz w słodkich produktach, takich jak: niektóre owoce świeże, suszone i w formie soku, miody, keczup, syrop z agawy czy glukozowo-fruktozowy;
  • laktoza znajdująca się w produktach mlecznych;
  • fruktany i galaktany będące składnikami zbóż (pszenica, żyto, jęczmień), warzyw z rodziny kapustnych, niektórych strączków, cebuli, czosnku, niektórych orzechów;
  • poliole, czyli ksylitol i sorbitol6.

Chorując na SIBO należy zrezygnować ze smażenia potraw na dużej ilości tłuszczu. Lepiej wybrać gotowanie na parze. Zajrzyj tutaj i dowiedz się więcej o tej metodzie.

Low FODMAP – produkty, po które warto sięgać

Choć możesz obawiać się, że Low FODMAP pozbawi twoją dietę samych najsmaczniejszych składników, nie jest to prawdą. Do wyboru pozostaje naprawdę dużo pysznych i pełnowartościowych produktów, które korzystnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego.

Ograniczając niektóre z węglowodanów, możesz nadal spożywać część owoców, np. maliny i truskawki, cytrusy, ananasy, marakuje, kiwi, winogrona i niedojrzałe jeszcze banany. Postaw jednak głównie na warzywa, ponieważ są one znacznie mniej słodkie. Wśród tych, po które możesz sięgać w pierwszej fazie diety, są m.in.: ziemniaki, warzywa korzeniowe (marchew, pasternak, seler, rzepa), pomidory, papryki, rzodkiewki, bakłażany, ogórki, cukinie, szpinak czy oliwki. Choć zboża powinny być znacznie ograniczone, możesz pozwolić sobie na:

  • produkty gryczane;
  • produkty jaglane;
  • quinoę;
  • tapiokę;
  • ryż.

Jeżeli masz ochotę na nabiał, wybieraj ten bez laktozy i sery podpuszczkowe dojrzewające. Bez problemu możesz także jeść potrawy z mięsem, rybami oraz jajami7.

Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie albo po prostu lubisz szybkie rozwiązania, nie rezygnuj z diety Low FODMAP. Świeże warzywa i owoce – zarówno z braku wolnej chwili na gotowanie, jak i z powodu sezonu jesienno-zimowego – możesz bez przeszkód zastąpić wysokiej jakości mrożonkami. Masz wtedy pewność, że to, co ląduje na twoim talerzu, zostało zebrane, gdy było w pełni dojrzałe. Dzięki temu zawiera mnóstwo witamin oraz mikroelementów. Śmiało sięgaj więc po marchew, maliny, truskawki czy szpinak w tej formie.

Dieta w SIBO – krok po kroku

Low FODMAP to sposób, by pozbyć się uciążliwych problemów związanych z układem pokarmowym. Dieta ta jest niezwykle skuteczna i nieskomplikowana. Warto jednak skonsultować swoje działania z profesjonalnym dietetykiem, by mieć pewność, że będzie to sprzyjać twojemu zdrowiu.

Low FODMAP w trzech krokach

  1. Pierwszy etap polega na usunięciu ze swojej codziennej diety wszystkich produktów o wysokiej zawartości FODMAP oraz wprowadzeniu tych, w których jest ich niewiele. Ten krok powinien trwać od dwóch do sześciu tygodni.
  2. Drugi etap jest dłuższy i trwa od ośmiu do aż dwunastu tygodni. W tym czasie należy pojedynczo wprowadzać produkty o wysokiej zawartości FODMAP i obserwować swoje samopoczucie przez kolejne trzy dni. Warto prowadzić w tym celu zapiski.
  3. Trzeci etap to czas, gdy wiesz już, co ci szkodzi, a co jest korzystne dla twojego organizmu. Możesz więc – najlepiej przy udziale dietetyka – stworzyć swój własny, idealnie dopasowany system odżywiania8.

Podczas stosowania diety Low FODMAP należy pamiętać o:

  • dokładnym czytaniu składów każdego gotowego produktu spożywczego;
  • spożywaniu produktów wysokiej jakości i z pewnego źródła, np. mrożonek Hortex, mięsa od znajomego rolnika;
  • niepodjadaniu zakazanych elementów diety;
  • regularnym jedzeniu;
  • wsłuchiwaniu się w potrzeby i reakcje swojego ciała.

Źródła:

1 SIBO – definicja, diagnostyka, leczenie, dieta – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)

2Tamże

3 Tamże

4 Tamże

Low FODMAP – dieta w jelicie nadwrażliwym | Pacjent

6 Tamże

7 Dieta FODMAP – zasady i zastosowanie – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)

8 Tamże

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...