Wietrzny i często deszczowy okres pomiędzy zimą a wyczekiwanym latem to czas wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Dlatego tak ważne jest odpowiednie skomponowanie menu, aby w dobrym nastroju i zdrowiu dotrwać do upragnionego lata. Nasza dieta na przednówku powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz zwiększoną dawkę witamin i mikroelementów, tak by wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Czego zatem w tym okresie nie może zabraknąć?
Mięso i jego przetwory starajmy się jeść trzy – cztery razy w tygodniu. Wybierajmy raczej chude mięso, całkowicie zrezygnujmy z jego smażenia. Nie zapominajmy o rybach – bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości antydepresyjne, ponad to obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę mózgu.
Do potraw dodawajmy jak najwięcej świeżych ziół, najlepiej z własnego mini ogródka. W doniczce na parapecie warto zasadzić aromatyczną bazylię, kolendrę, lubczyk, oregano, rozmaryn i wiele, wiele innych.
Po zimniejszym dniu najlepiej sięgnąć po coś rozgrzewającego – najlepiej sprawdzi się pożywna gorąca zupa lub bogate w witaminy herbaty ziołowe szczególnie z owoców dzikiej róży, malin czy kwiatu lipy.
Gorąca czekolada (może być z dodatkiem ostrej papryki) poza działaniem rozgrzewającym bardzo skutecznie poprawia nastrój – powoduje uczucie zadowolenia, rozjaśnia umysł, dodaje energii. Magnez w niej zawarty reguluje sprawność komórek nerwowych, a cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin – tzw. hormonu szczęścia. Niestety z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu czekolada jest bardzo kaloryczna, dlatego nie powinniśmy zbyt często się nią „leczyć”.
Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny
Zobacz również:
- Skuteczne diety
- Co tak naprawdę nas tuczy?
- Jajka w dietach odchudzających
- Zdrowe odżywianie: dyskusja czytelników