Dieta na kaca czyli co jeść przed i po imprezie?
Imieniny, Sylwester, spotkanie po latach, obiad u cioci, ukończenie szkoły, awans…. Okazji do świętowania i przy okazji do picia nie brakuje. Wszystko jest dla ludzi – także alkohol, ale jak we wszystkim także i tu należy zachować umiar. Nie zapominajmy, że alkohol, jest dla organizmu trucizną. W przypadku braku rozsądku następnego dnia przekonamy się czym jest kac – mało przyjemne wspomnienie dnia wczorajszego.
Najłatwiejszym sposobem uniknięcia kaca jest oczywiście ograniczenie spożycia alkoholu: jedna – dwie lampki wina zamiast całej butelki, albo jedno piwo zamiast pięciu. Teoria teorią, ale co zrobić, jeśli jedno piwo to jednak za mało?
Przed imprezą:
Pamiętaj, aby zjeść posiłek coś przed wyjściem na imprezę. Najlepiej jeśli będzie to, jeżeli posiłek dostarczający białek i tłuszczy – takie połączenie spowoduje opóźnienie wchłaniania alkoholu. Może być to zatem posiłek mięsny lub porcja ryby. Dobrze zjeść również nabiał np. jogurt, ser lub wypić szklankę mleka. Produkty te oprócz białek i tłuszczy mają dużą zawartość wapnia, który jest wypłukiwany z organizmu wraz z alkoholem.
Nie zapomnij także o nawodnieniu organizmu. Alkohol działa moczopędnie co prowadzi do odwodnienia, mało kto wie, że to właśnie odwodnienie organizmu jest główną przyczyną dolegliwości kacowych. Dlatego przed w dniu imprezy nie żałuj sobie wody.
W trakcie imprezy:
Na wystąpienie kaca wpływ ma nie tylko sam fakt spożywania alkoholu, ale także jego skład. Prosta zasada jest taka: kieruj się kolorem. Najlepiej będzie, jeśli będziesz wybierał alkohole jasne, jak: czysta wódka, gin, białe wino. Im więcej substancji barwiących, tym bardziej uciążliwe objawy kaca, a więc piwo, whisky, rum, porter, czy czerwone wino będą w efekcie dawały silniejsze objawy. Pamiętaj także o starej zasadzie, by nie mieszać alkoholi. Szampan w połączeniu z wódką i piwem czy wódka zapijana czerwonym słodkim winem, to mieszanki wybuchowe, która najpewniej zakończą się bólem głowy i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
O nawodnieniu organizmu pamiętaj także w trakcie zabawy. Na każdy kieliszek wina powinny przypadać dwa kieliszki wody. Nawadniając organizm zmniejszysz ryzyko kaca i zapobiegniesz odwodnieniu organizmu.
Po imprezie:
Najlepiej przed pójściem spać wypij kefir lub jogurt – uzupełnisz tym samym straty wapnia i nawodnisz organizm. Przy łóżku miej koniecznie szklankę wody, na pewno Ci się przyda po przebudzeniu.
Rano:
Nawet jeśli musisz iść do pracy czy szkoły nie pij mocnej kawy, ani herbaty – to z całą pewnością Cię nie pobudzi. Napoje te mają działanie moczopędne, więc zwiększą tylko Twoje odwodnienie i wzmogą objawy kaca. Lepiej zrobisz jeśli poprzestaniesz na szklance wody i dwóch tabletkach witaminy C.
Na śniadanie dobrym pomysłem będzie jajecznica. Alkohol we krwi pozbawia wielu składników odżywczych, a szczególnie witaminy B6, jajka są natomiast jednym z najlepszych źródeł tej witaminy, a oprócz tego dostarczają sodu, białek oraz aminokwasu – cysteiny. Zwalcza ona toksyczne substancje, które trafiły do organizmu wraz z alkoholem. Jeżeli po zjedzeniu śniadania i uzupełnieniu płynów, nadal czujesz się „niewyraźnie”, najlepiej wróć do łóżka. Sen będzie tu najlepszym lekarstwem.
W celu uzupełnienia witamin i płynów zafunduj sobie któryś z soków lub zjedz porcję świeżych owoców:
Sok z dzikiej róży – to najlepsze naturalne źródło witaminy C, uzupełni niedobór wody, witamin i pobudzi do życia.
Sok morelowy – jest świetnym źródłem antyoksydantów, łagodzi ból głowy, spowodowany odwodnieniem.
Truskawki – to źródło witaminy C, która pomoże zwalczyć „procenty” we krwi. Szklanka świeżych truskawek dostarczy połowę dziennej dawki tej witaminy.
Jeśli męczą Cię nudności i wymioty zrób sobie herbatę imbirową, korzeń imbiru wspomaga pracę wątroby, co przyspiesza detoksykację organizmu. Wystarczy wkroić plasterek imbiru do szklanki wody lub herbaty.
Świetnie stawia na nogi odtruwający i oczyszczający organizm koktajl, przyspieszający metabolizm. Warto dodać do niego banana, zielone liście szpinaku, awokado, natkę pietruszki (która zawiera dużo witaminy c), imbir, cytrynę oraz np: chlorellę czy sproszkowany młody zielony jęczmień (do kupienia w sklepach internetowych). Taki koktajl można zrobić w blenderze lub zmiksować i od razu wypić.
składniki:
szklanka niegazowanej wody mineralnej lub przefiltrowanej
zielone liście np: szpinak, jarmuż
awokado
natka pietruszki
banan
pomarańcza lub plasterek cytryny
odrobina miodu
starty imbir – 1/4 łyżeczki
Do miksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować.
Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
-
Kobieta i alkohol – mity i fakty
-
Kiedy alkohol nie zabija?
-
Fakty i mity na temat alkoholu
-
Marihuana szkodzi czy nie?