Dieta na chorą trzustkę – jadłospis, produkty zakazane
Przy przewlekłych oraz ostrych stanach zapalnych trzustki, bardzo ważna jest dieta. Dzięki niej będziesz w stanie odciążyć ją i wspomóc prawidłowe funkcjonowanie trzustki. Zobacz co jeść, aby wspomóc pracę trzustki. Po jakie produkty najlepiej sięgać oraz jak powinna wyglądać przykładowa dieta.
Zasady diety
Przy chorobach trzustki głównym problemem jest aktywowanie enzymów trawiennych. Przy ciężkich stanach chorobowych pacjent otrzymuje żywienie dożylne bądź dojelitowe. Po kilku dniach głodówki można zacząć podawać normalne posiłki. Na początku są to kleiki, a z czasem gotowane warzywa i chude mleko. Po 2 – 3 dniach dodaje się kisiel, budyń lub jogurty naturalne. Kiedy pacjent wykazuje dobrą tolerancję na posiłki , to kolejnym etapem jest rozszerzenie diety o produkty lekkostrawne.
Przez pierwszy miesiąc ogranicza się tłuszcz oraz błonnik. Oczywiście obowiązuje zakaz spożywania alkoholu oraz produktów z puszki. Dieta opiera się głównie na dostarczaniu do organizmu węglowodanów. Białko znajduje się w produktach o niskiej zawartości tłuszczu czyli drób bez skóry, chude ryby, czy chudy nabiał.
Dania muszą być gotowane na wodzie bądź parze. Z kolei warzywa i owoce podajemy ugotowane i zmiksowane na pure. Jeżeli chcemy wzmocnić się surowymi produktami, to dozwolone są jedynie soki i przeciery.
Posiłki powinny być małe i w średniej temperaturze. Częstotliwość spożywania wynosi od 5 do 7 raz dziennie. Popijać można wodą niegazowaną oraz słabymi naparami z herbaty i w temperaturze pokojowej.
Drugi miesiąc pozwala na zwiększenie zawartości białka oraz tłuszczu w diecie. Posiłki mogą teraz wynosić 2200 kcal, 70 g białka oraz 370 węglowodanów. Jeżeli organizm źle będzie reagował na ten etap, to należy wrócić do poprzedniego trybu żywienia. Można również stopniowo wprowadzać nowe pokarmy w postaci posiłków duszonych, pieczonych w folii lub pergaminie oraz potrawy smażone. Jednak całkowite wyleczenie pozwala na jedzenie smażonych posiłków, do tego czasu trzeba to robić bardzo ostrożnie i powoli.
5 zasad
- Nie spożywaj alkoholu oraz papierosów
- Jedz posiłki o małej objętości z zasadą częściej i mniej
- Nie jedz smażonych potraw. Jedynie gotuj lub piecz.
- Produkty zalecane: pieczywo jasne i czerstwe, drobne kasze, ryż, drobne makarony, chude mleko, twaróg, ryba, wędliny, drób, cielęcina i wołowina, masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa, dżem, ziemniaki gotowane, tłuczone, puree, warzywa i owoce zawierające witaminę C i karoten.
- Produkty zabronione: pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, przekwaszone przetwory mleczne, jaja, tłuste mięsa (baranina, wieprzowina, gęś, kaczka), tłuste ryby (węgorz, halibut), tłuste wędliny, produkty mięsne i ryby wędzone, mięso peklowane, śmietana, smalec, cebula, kapusta, papryka, szczypiorek, rzodkiewki, orzechy, gruszki, śliwki, czereśnie, rośliny strączkowe, czekolady oraz słodycze zawierające tłuszcz i kakao.
Jadłospis
Dzień I
Śniadanie
Zupa mleczna na mleku 1,5 % tłuszczu z drobnymi kluseczkami.
II śniadanie
Kanapki na bułce pszennej z chudym twarogiem, wędliną drobiową oraz pomidorem bez skórki.
Obiad
Gotowana na parze pierś kurczaka, ziemniaki puree z dodatkiem łyżeczki masła, gotowany na parze brokuł zmiksowany na puree.
Podwieczorek
Kisiel z domowym sokiem z malin oraz sucharki.
Kolacja
Biały ryż z gotowanym jabłkiem i cynamonem.
Dzień II
Śniadanie
Kanapki z pszennego chleba posmarowane łyżeczką masła oraz chudym twarogiem i wędliną drobiową z dodatkiem pomidora bez skórki
II śniadanie
Jogurt naturalny z gotowaną brzoskwinią bez skórki.
Obiad
Dorsz pieczony w folii z koperkiem, gotowane ziemniaki, gotowana na parze cukinia bez skórki.
Podwieczorek
Pieczone warzywa (dynia, marchewka, młoda pietruszka) polane łyżeczką oliwy z oliwek oraz sucharki
Kolacja
Zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z drobnym makaronem pszennym.
Dzień III
śniadanie
Gotowane na mleku max. 1,5% płatki ryżowe z musem z przecieranych malin bez pestek i łyżeczką miodu.
II śniadanie
Galaretka owocowa z bananem.
obiad
Gotowane pulpeciki z mięsa indyczego, potrawka z duszonych warzyw (cukinii bez skórki, dyni, marchewki) zmiksowana na sos, kasza jaglana.
podwieczorek
Serek wiejski light, sok warzywny świeżo wyciskany, np. z buraka.
kolacja
Kanapki z pszennego chleba z łyżeczką masła, chudym twarogiem i wędliną drobiową i pomidor bez skórki
zobacz również:
Czym jest badanie nutrigenetyczne i w jakim celu się je wykonuje?