Dieta na cellulit

17 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Cellulit stanowi problem nie tylko latem, ale wraz z nadejściem cieplejszych temperatur, pozbywając się kolejnych warstw ubrań, częściej odsłaniamy okolice dotknięte wstydliwym problemem i mobilizujemy się do podjęcia z nim walki. Czym jest cellulit? Gdzie najczęściej się pojawia? Jak dieta wpływa na cellulit? Jak ją zmienić, by zwalczyć cellulit?

cellulit

Czym jest cellulit?

Cellulit to wynik nierównomiernego rozkładu grudek tkanki tłuszczowej, wody i toksycznych produktów przemiany materii. Pojawia się często u kobiet prowadzących siedzący tryb życia, u nastolatek i po redukcji masy ciała.

 

Gdzie najczęściej pojawia się cellulit?

Cellulit ma swoje „ulubione” lokalizacje. Najczęściej pojawia się na biodrach, udach, pośladkach i brzuchu, ale można go także spotkać w okolicy  łopatek, kolan, stawów skokowych i ramion.

 

Jaki wpływ ma dieta na cellulit?

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, jak chociażby nadmierne kaloryczne pożywienie prowadzące do otyłości, zwiększają ryzyko rozwoju celulitu. Zbyt duża ilość cukrów prostych, jak słodycze, cukier czy białe pieczywo, tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego, fast- foodów, nadmierne solenie potraw czy umiłowanie do mocnej kawy oraz herbaty  niestety wiążą się z prawdopodobieństwem powstanie tego nieestetycznego zjawiska. Wynika ono nie tylko z gromadzenia tkanki tłuszczowej, ale również  z kumulowania się w organizmie dużej ilości toksyn.

 

Jak należy zmienić dietę, by zwalczyć cellulit?

à Podstawą walki z cellulitem jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy pić przynajmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej dziennie, by wspomóc detoksykację ustroju.

à Trzeba odżywiać się odpowiednio do zapotrzebowania organizmu, to znaczy jeść 4-5 razy dziennie, małe porcje, unikając produktów wysokokalorycznych i bogatotłuszczowych.

à Walka z cellulitem wymaga rezygnacji ze słodyczy, lodów, słodzonych dżemów, fast-foodów oraz słonych przekąsek.

à Kawa i alkohol z powodu odwadniania organizmu i utrudniania usuwania toksyn są produktami zakazanymi.

à Powinno się unikać dań smażonych oraz duszonych w tłuszczu. Najkorzystniejszym sposobem przyrządzania potraw jest ich gotowanie na parze.

à Witamina C jest niezbędna do powstawania i utrzymywania dobrej jakości kolagenu w organizmie, poprawia zatem jędrność skóry.  Bogate w kwas askorbinowy pokarmy to głównie czarna porzeczka i czerwona papryka, ale także truskawki, kalafior, szpinak, pomidory, pomarańcze, cytryny i kiszona kapusta.

à Duża ilość błonnika w diecie stymulującego pracę jelit, zapobiegając zaparciom, zmniejsza wchłanianie tłuszczu i toksyn pokarmowych. Należy wprowadzić do diety suszone śliwki, morele, rodzynki, otręby pszenne, ciemne pieczywo, maliny, truskawki, buraki, paprykę, jabłka i gruszki ze skórką.  Stymulująco na perystaltykę działają tez kefiry, zsiadłe mleko,  maślanki, soki owocowe, przede wszystkim jabłkowy i winogronowy.Powinno się unikać produktów mącznych, które hamują pracę przewodu pokarmowego takich jak pierogi, kluski, pyzy, makarony.

à Tłuszcze nienasycone zawarte w orzechach , oleju z pestek winogron, oleju rzepakowym, lnianym , oliwie z oliwek chronią przed odkładaniem się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Podobny efekt wywierają niektóre tłuste ryby morskie, jak łosoś, tuńczyk, makrela, sardynka i śledź.

à Niektóre herbaty ziołowe wspomagają usuwania toksyn z organizmu. Takim działaniem cechuje się miedzy innymi zielona, czerwona, biała herbata, a także napary z szałwii oraz rumianku.
Źródło: Apteka internetowa i-Apteka.pl