Dieta marchewkowa jest monodietą, która polega na zjadaniu marchwi w różnej postaci – surowej, gotowanej, duszonej, w formie soku, przecieru czy zupy. Sprzyja szybkiej utracie wagi oraz jest zalecana, jako krótkotrwała dieta oczyszczająca.
Marchew jest niskokaloryczna (ok. 27 kcal w 100 g), bogata w błonnik pokarmowy i niektóre witaminy z grupy B (B3, B6, B11) oraz jest najlepszym roślinnym źródłem prowitamin grupy A i karotenoidów (alfa-karoten, luteina, zeaksantyna, likopen). Zawiera też witaminy C, E, K, PP, minerały (m.in. wapń, potas, cynk, magnez, sód, fosfor, miedź, żelazo, jod), dużo błonnika (ok. 3 g w 100 g) oraz inne korzystne dla ludzkiego organizmu związki (np. falkarinol wykazujący działanie przeciwnowotworowe). Substancje te wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwpasożytniczo.
Dieta restrykcyjna zakłada spożycie każdego dnia jedynie około 1,5 kg marchwi, przy posiłkach rozłożonych co 2,5-3 godziny. W diecie stosuje się dodatek tłuszczu (oleju, oliwy, masła, jogurtu), aby zapewnić lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Warzywo można doprawiać ziołami lub sokiem z cytryny. Można pić wodę, herbatę zieloną i zioła. Zaleca się jej stosowanie nie dłużej niż 3 dni, jako dietę na oczyszczenie organizmu. Dieta marchwiowa może jednak odnosić się do różnych planów dietetycznych, w których marchew jest głównym celem metody odchudzania. Lekkostrawna dieta marchewkowa jest zalecana głównie przy problemach jelitowych. Dieta z dodatkiem marchewki jest mniej drastyczna niż inne rodzaje diet marchewkowych, więc wiele osób uważa ją za łatwiejszą. Na tej diecie osoba spożywa surową marchewkę przed śniadaniem, obiadem i kolacją.
Należy pamiętać, że nawet najzdrowszy produkt w nadmiarze może powodować niepożądane skutki uboczne. Najlepszym sposobem na utratę wagi lub uzyskanie odpowiedniej sylwetki ciała jest dieta pełnowartościowa dieta i aktywność fizyczna.
Przykładowe przepisy
Sałatka marchwiowa po koreańsku
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 4 łyżki octu 9%
– 4 łyżeczki cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– 50 ml oleju słonecznikowego
– 1 cebula
– czosnek (ok. 6 ząbków)
– pietruszka
– czarny pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie umyć marchewki i obrać ze skórki. Zetrzeć marchewki na tarce lub pokroić na cienkie słomki. Przełożyć do głębokiego naczynia. Do startej marchewki dodać sól i cukier i wlać ocet. Można doprawić mieszanką mielonej kolendry, czarnej i czerwonej papryki i suszonego czosnku. Oczyścić ząbki czosnku z łusek i przecisnąć przez prasę. Dodać do miski z marchewką. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Obrać cebulę i posiekać, podsmażyć na złoty kolor. Cebulę odsączyć na sitku i dodać do sałatki, wymieszać. Sałatkę przełożyć do naczynia szklanego. Przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie warzywa nasączą się marynatą i staną się jeszcze smaczne i bardziej aromatyczne.
Marchew po hiszpańsku
Składniki:
– 500 g marchewki
– oliwa z oliwek
– sól
– curry
Przygotowanie:
Obrać marchewki i usunąć końce. Następnie pokroić je na plasterki (o grubości około 3 mm). Ugotować marchewki w dużej ilości wrzącej wody (kilka minut). Marchewki nadal powinny być lekko chrupiące. Następnie odsączyć marchewki i natychmiast przelać bieżącą wodą, aby zachowały piękny, jasnopomarańczowy kolor. Marchewki wsypać do salaterki i doprawić oliwą extra virgin, solą, curry w proszku i jeśli ktoś lubi również odrobiną białego octu winnego. Dobrze wymieszać sałatkę z marchewki i curry i podawać.
Marchewki pieczone
Składniki:
– 500 g marchewki
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól i pieprz
– 250 g szalotki i zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Po dokładnym umyciu marchewki pokroić na kawałki. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Marchew ułożyć w naczyniu do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 30 min. Wyłożyć na talerz i podawać z szalotką lub pietruszką na gorąco.
Marchew gotowana glazurowana
Składniki:
– 2½ łyżki masła solonego
– 16 (250 g) średniej wielkości młodych marchewek, przyciętych i wyszorowanych
– ⅓ szklanki czystego syropu klonowego
– ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
– 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
– 1 łyżka posiekanych ziół do wyboru, np. tymianek, pietruszka, szczypiorek lub bazylia
Przygotowanie:
Na dużym ogniu roztopić masło w dużej, najlepiej nieprzywierającej patelni z ciasno przylegającą pokrywką. Dodać oczyszczoną marchewkę, syrop klonowy, sok pomarańczowy, skórkę (jeśli używasz musztardę) oraz sól i pieprz do smaku i delikatnie wymieszać. Przykryć szczelnie przylegającą pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez około 4 min. Zdjąć pokrywkę i mieszając od czasu do czasu gotować ok. 15 min. Podawać udekorowane ziołami, na ciepło.
Zupa marchewkowa
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ¾ łyżeczki drobnej soli morskiej
– 1 średnia żółta cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, sprasowane lub zmielone
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– ¼ łyżeczki mielonego kminku
– 4-6 szklanki wody
– 1 do 2 łyżek niesolonego masła do smaku
– 1 ½ łyżeczki soku z cytryny do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Obrać marchewki, pokroić, umieścić na blasze do pieczenia. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i ½ łyżeczki soli. Wymieszać, aż marchewki zostaną lekko pokryte olejem i przyprawami. Ułożyć je w jednej warstwie. Piec 25-40 min. Rozgrzać pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu, dodać cebulę i ¼ łyżeczki soli. Smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, 5 do 7 min. Dodać czosnek, kolendrę i kminek, wlać wodę. Upieczone marchewki wrzucić do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Zupę zmiksować. Dodać masło, sok z cytryny i pieprz. Miksować do uzyskania całkowitej gładkości.
Sok z marchwi
Składniki:
– 1 duża marchewka
– kilka pomarańczy
– 2-3 jabłka
– woda mineralna (opcjonalnie)
Składniki:
– 8 średniej wielkości marchewek
– sok z 3 pomarańczy
– 1 mała papryka
– 1 łyżeczka startego imbiru (5 g)
– 1/2 łyżeczki kurkumy (2 g)
– miód (do smaku)
Przygotowanie:
Marchewkę i owoce pokroić na kawałki. Zmiksować. Jeśli po zmiksowaniu konsystencja jest zbyt gęsta, dolać wody mineralnej.
zobacz również:
Oczyszczająca dieta jabłkowa – właściwości dla zdrowia
Oczyszczająca jednodniowa dieta cytrusowa
Dieta oczyszczająca prof. Tombaka |